Очаква се втора вълна на кризата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
09:10 / 10.09.2010
45577
Има ли вероятност вместо да изплува от кризата, светът да се гмурне към ново икономическо дъно. Анализаторите вече очакват с нетърпение най-новите данни за американската икономика и прогнозират, че сигналите от там не са положителни.

Данните за забавянето на растежа в САЩ карат икономистите да се съмняват, че реалният бизнес ще може да се справи без държавните помощи. Миналата седмица финансовите пазари реагираха със спад на долара и еврото. Носят се и слухове за прегряване на китайската икономика.

"Но ако тези слухове съвпаднат и се развият в посоката, в която вече има някакви слухове първоначални, съвпадението Америка плюс Китай и другите азиатски икономики могат да доведат до това, което много хора казват, че ще се случи още преди 2 години - до така наречената в W криза, т.е. спад", каза Любомир Дацов, финансист.

За Европа такава криза ще означава главно намаляване на износа към Азия. Икономистите са изчислили, че подобни кризисни моменти стигат до Европа за 6-7 месеца, а България страда след още 7-8.

"И американското и китайското и другите правителства, които в края на краищата задават тенденциите в икономиката, те могат да вземат определени мерки, така че да не се стигне отново до влизане в кризисна спирала", каза Дацов.

Икономическият анализатор Лъчезар Богданов също подчертава, че не задължително Европейската икономика да изскочи рязко от кризата: "Излизаш минимално от кризата с някакви мижави темпове на растеж с 10 процента дефицит - т.е. все едно да отчетеш, че семейният ти бюджет е нараснал с 20 лева, но ти си взел 100 лв. назаем".

Най-лошият сценарий за България е чуждестранните компании, които са инвестирали тук, да изнесат бизнеса си в други страни от Европейския съюз.

"В България по-същественият видим риск е и по-вероятният е просто да имаме една по-дълга стагнация на пазара - т.е. стигнахме дъното, леко отлепихме, но нищо особено ново не се случва", каза Лъчезар Богданов.

Затова според анализаторите една от главните цели на правителството трябва да е да се стреми да повиши процента на работещите българи.

Източник: bTV


Виж коментарите (5)
Още новини от Международни новини:
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).