Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Няколко думи могат да ви докарат голяма беля в Турция
Автор: Екип Burgas24.bg 22:24 / 09.08.2023Коментари (1)568
©
Август е време за почивка и посещаването на различни места. Турция е една от най-популярните дестинации за българите. Днес ви представяме 7 турски думи, които са се наложили в България, но в Турция имат коренно различно значение.

Така че внимавайте , ако ги използвате там – смисълът им е различен, предава poznanieto.bg.

Кои турски думи имат различно значение в Турция

Пич

Дума, която е много често употребявана в България – особено в София. Там се налага като обръщение още след Освобождението, но винаги се ползват с положителен нюанс като човек, който е много свестен, готин и разбран. Но в Турция нещата стоят по-коренно различен начин. Значението на думата пич е свързана със сериозна обида – развратник или мръсник. Така че, ако искате да благодарите на някой турчин, че ви е помогнал докато сте в Турция, не го наричайте по този начин. Може да си имате сериозни проблеми.

Манаф

Това е дума, която няма да описвам значението и в България. Предполагам всички читатели са запознати с нея. Но в Турция има коренно различно значение. Там означава “продавач на плодове и зеленчуци". Така че, ако сте на някои от големите пазари в Истанбул и чуете тази дума, не се притеснявайте! 

Минет

Значението, с което се използва в България, е познато на всички. Но от друга страна, в Турция думата има коренно различен смисъл. Коренът и е от арабски и означава благодарност. Доста често се среща и като малко име сред турците. Ако помогнете на някой и той или тя ви спомене тази дума, иска просто да ви благодари – не си мислете за нещо повече!

Сиктир/ Ай сиктир

На български изразяваме изненада или пращаме някой по дяволите с този израз. Но в Турция тя пак има много различно значение. Ако трябва да се преведе буквано изразът от турски, той означава, че каните някой сам да се съвокупли. Има лека близост със значинието в България, но в Турция това е доста обиден израз, който не трябва да се използва. Така че внимавайте да не ползвате този израз дори  и някой да го заслужава.

Чекиджия

Значението на български тук също е доста негативно. Но на турски се използва по съвсем различен начин. Думата чекия се използва в Турция като израз за сгъваемо ножче(тази дума се използва и в някои места в България с това значение). Но по отношение на цялостната дума от точка 5, в Турция се използва като израз да се изкаже възхищението към визията или качествата на някой. Буквалният превод е лице, което хваща окото. Така че ако ви нарекат по този начин, правят ви комплимент, а не се опитват да започнат кавга.

Балък

На български се използва като израз за наивен и много глупав човек. Но на турски това означава риба. Не се знае как се е видоизменил смисълът на тази дума през годините, но е много креативен начин да се изрази смисълът. Най-вероятно това се е случило заради лесния начин, по който могат да се ловят рибите, но нямам как да сме сигурни.

Гиделим/ Хайди Гиделим

Гиделим няма връзка с това, че ще делим нещо, а на турски се използва като израз на сбогуване. Буквалният превод е хайде да си ходим. Има един много стар виц по темата, при който двама рибари – българин и турчин цял ден стояли на реката, но нямали късмет да хванат нищо. Тогава турчинът станал и се приготвил за тръгване. Казал:

Хайде Гиделим

А българинът отговорил: Какво ще делим, ние нищо не хванахме!

Направих списък с най-интересните думи с различно значение на български и турски. Така че имайте предвид, ако ви се наложи да ги използвате в Турция. Ако се сещате за още интересни подобни думи, моля споделете ги в коментарите!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.08.2023 г.
+1
 
 
Пропуснали сте Пезевенк . Обидно е ,защото значи сводник. Също и абдал и будала ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
Почина Лиъм Пейн
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: