Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нови правила за пътуване в държавите от Шенген
Автор: Екип Burgas24.bg 12:59 / 10.10.2024Коментари (0)297
©
Европейската комисия прие две предложения за цифровизиране на паспортите и личните карти чрез създаване на цифрово приложение на ЕС за пътуване на лицата, пътуващи до и от Шенгенското пространство. 

Както гражданите на ЕС, така и гражданите на държави извън ЕС подлежат на системни проверки при преминаване на външните граници на ЕС. Понастоящем тези проверки се извършват физически на ГКПП. С почти 600 милиона преминавания, регистрирани само през 2023 г., е необходимо да се ускори граничният контрол и да се осигури по-гладко пътуване, като същевременно се поддържа високо равнище на сигурност и се гарантира, че всеки пътник се проверява. 

Поради това Комисията предлага обща рамка за използването на цифрови удостоверения за самоличност за пътуване и ново цифрово приложение на ЕС за пътуване. Чрез приложението, което ще заработи от 2030 г., пътуващите ще могат да създават и да съхраняват цифровите удостоверения за пътуване. Новите правила ще направят пътуването до и в рамките на Шенгенското пространство по-лесно и по-сигурно. 

Цифровите документи за пътуване означават:

По-лесно пътуване

По-малко бумащина

По-бърз паспортен контрол

Повече сигурност

По-малко чакане

По-лесни връзки

По-бързо възстановяване на документи

Предложенията на Комисията са:

Предложение за регламент за създаване на приложение за електронно подаване на данни (цифрово приложение на ЕС за пътуване);

Предложение за регламент на Съвета за създаване на цифрово удостоверение за самоличност за пътуване въз основа на лична карта.

Цифровите данни за пътуване представляват версия на данните, съхранявани в паспортите и личните карти. Данните включват информация, съдържаща се в чипа на паспорта или личната карта, включително снимка на притежателя, но не и пръстови отпечатъци. Цифровият документ за пътуване може да се съхранява на мобилен телефон. Създаването и ползването на цифрова версия на личните документи ще бъде напълно и безплатно.

С новите правила, предложени от Европейската комисия, скоро всички европейски граждани ще могат да заявят безплатно своите цифрови документи за пътуване, когато взимат новата си лична карта или паспорт.

Използването на цифровите документи ще бъде напълно доброволно. Така пътуващите ще могат сами да изберат предпочитания от тях формат - цифров или хартиен.

 

Предложенията са в изпълнение на стратегията за Шенген от 2021 г., с която се поема ангажимент за по-нататъшно цифровизиране на процедурите по външните граници. Предложенията са свързани и със създаването на европейски портфейли за цифрова самоличност, в които цифровите паспорти и личните карти могат да се съхраняват заедно с цифрови свидетелства за управление на МПС, медицински рецепти и други документи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: