Нови правила за пътуване в държавите от Шенген

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:59
250
Европейската комисия прие две предложения за цифровизиране на паспортите и личните карти чрез създаване на цифрово приложение на ЕС за пътуване на лицата, пътуващи до и от Шенгенското пространство. 

Както гражданите на ЕС, така и гражданите на държави извън ЕС подлежат на системни проверки при преминаване на външните граници на ЕС. Понастоящем тези проверки се извършват физически на ГКПП. С почти 600 милиона преминавания, регистрирани само през 2023 г., е необходимо да се ускори граничният контрол и да се осигури по-гладко пътуване, като същевременно се поддържа високо равнище на сигурност и се гарантира, че всеки пътник се проверява. 

Поради това Комисията предлага обща рамка за използването на цифрови удостоверения за самоличност за пътуване и ново цифрово приложение на ЕС за пътуване. Чрез приложението, което ще заработи от 2030 г., пътуващите ще могат да създават и да съхраняват цифровите удостоверения за пътуване. Новите правила ще направят пътуването до и в рамките на Шенгенското пространство по-лесно и по-сигурно. 

Цифровите документи за пътуване означават:

По-лесно пътуване

По-малко бумащина

По-бърз паспортен контрол

Повече сигурност

По-малко чакане

По-лесни връзки

По-бързо възстановяване на документи

Предложенията на Комисията са:

Предложение за регламент за създаване на приложение за електронно подаване на данни (цифрово приложение на ЕС за пътуване);

Предложение за регламент на Съвета за създаване на цифрово удостоверение за самоличност за пътуване въз основа на лична карта.

Цифровите данни за пътуване представляват версия на данните, съхранявани в паспортите и личните карти. Данните включват информация, съдържаща се в чипа на паспорта или личната карта, включително снимка на притежателя, но не и пръстови отпечатъци. Цифровият документ за пътуване може да се съхранява на мобилен телефон. Създаването и ползването на цифрова версия на личните документи ще бъде напълно и безплатно.

С новите правила, предложени от Европейската комисия, скоро всички европейски граждани ще могат да заявят безплатно своите цифрови документи за пътуване, когато взимат новата си лична карта или паспорт.

Използването на цифровите документи ще бъде напълно доброволно. Така пътуващите ще могат сами да изберат предпочитания от тях формат - цифров или хартиен.

 

Предложенията са в изпълнение на стратегията за Шенген от 2021 г., с която се поема ангажимент за по-нататъшно цифровизиране на процедурите по външните граници. Предложенията са свързани и със създаването на европейски портфейли за цифрова самоличност, в които цифровите паспорти и личните карти могат да се съхраняват заедно с цифрови свидетелства за управление на МПС, медицински рецепти и други документи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Губернаторът на Флорида: Очакваме много жертви след торнадата, но...
"Заради скандала с българското й гражданство": Опозицията в РСМ п...
Ще пътуваме ли в Европа без проверки?
Българка във Флорида разказва за урагана от първо лице
Ураганът "Милтън" достигна сушата: Потвърдени са първите смърти с...
Тончо Токмакчиев за ситуацията във Флорида: Стресиращо е, виждали...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).