Награди, или арестувай журналиста Христо Грозев – онлайн експеримент

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
14:42 / 15.12.2023
909
Експериментът, който предоставя на участниците възможност да наградят Грозев за журналистическите му усилия по повод филма за Навални, или да го арестуват, е достъпен онлайн. Това поясни журналистът Даниел Ненчев в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

В началото на 2023 г. журналистът Христо Грозев спечели "Оскар“ за филма "Навални“ – опит да разследва Руската федерация в нейната битност да изплаща убийци на хората по света. Филмът е достъпен вече и в HBO. "Бих нарекъл разследването на Грозев най-великото журналистическо разследване на 21 век. Той е и финансирал изследването си. Грозев получи специална награда на Български хелзинкски комитет "Рицар на истината“, припомни Ненчев.

"Има обективни истини, не всичко е субективно – това е смисълът на журналистиката, а не да спекулира както прави изкуственият интелект. Истина е, че Русия нападна Украйна, истина е, че Земята е кръгла. Ние като критични същества трябва да напомняме, че животът, мирът, върховенството на правото са най-важните неща в живота. Това е основното послание на изложбата и на експеримента "Христо Грозев се обажда“, добави Ненчев.

Тази неделя в Дома на киното ще има извънредна прожекция на 1 0 късометражни филма, част от изложбата "Бягащият човек“, съобщи още Ненчев. Те са създадени от художниците от център за плакатно изкуство "Плакат комбинат“. В проекта "Бягащият човек“ те надградиха уменията си да създават нови форми на изкуство с камера, видео, кинетичен изказ, допълни Ненчев.

"Основата на проекта са интервюта, които направих с бежанци от войната в Украйна, както и бежанци от авторитарния режим в Русия“, каза още Ненчев. "Това са 10 човешки истории, които са засегнати в изложбата. Плакати също допълват културното събитие“, лазясни Даниел Ненчев.

"Емоцията е най-силното нещо, което обедини публиката. Знаете как реагирахме на 24 февруари, когато тоталитарният режим в Русия нападна съседката си. Побърканите хора, които създадоха война в 21 век, например Дугин, не са целият руски народ“, подсчерта Ненчев. Той добави, че според него здравомислещите руснаци не одобряват войната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение удари Румъния!
Българска енергийна фирма ремонтира втория по големина ТЕЦ в Косо...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...
Белият дом коментира стрелбата "в близост" до Доналд Тръмп
Още един опит за покушение срещу Тръмп
Циклонът "Борис" удари Европа, хиляди са без ток, тече масова ева...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).