Милионер: Чисто нова кола е най-лошото финансово решение, което може би ще вземете

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:14 / 28.12.2023
970
Една чисто нова кола, току-що излязла от автосалона наистина е привлекателна, но все пак никога не си струва цената, казва милионерът и автор на книги за финансово ограмотяване Дейвид Бах.

"Това е най-лошото финансово решение, което някой някога ще вземат. Нищо няма да пропилее повече пари от закупуването на нова кола“, казва той пред CNBC

Това е така, защото в момента, в който го изкарате от паркинга на автосалона, превозното средство започва да се амортизира:

"Стойността на вашия автомобил обикновено намалява с 20 до 30 процента до края на първата година и след пет години може да загуби 60 процента или повече от първоначалната си стойност"

"За да влошат още повече нещата, повечето хора теглят кредит, за да си купят мечтаната кола. Защо бихте взели пари, за да купите нещо, чиято стойност веднага пада с 30 процента“, пита иронично Бах.

Той продължава:

"Ако харчите 500 долара на месец за тази кола, то това са 6000 долара на година, без да включва застраховката на колата и горивото. Това може да са два или три месеца от вашия доход. Задайте си въпроса: Наистина ли имате нужда от кола, която да е хубава или по-скоро от такава, която е по-евтина – може би малко по-стара – но все пак изглежда добре и все още работи? Съветът ми е да не купувате кола на лизинг. Автомобилите,  за разлика от имотите, никога няма да увеличат стойността си“

Бах не е единственият финансов експерт, който мисли по този начин. Експертът по лични финанси Кевин О'Лиъри също предупреждава да не си купувате нова кола.

"Един от най-добрите начини за изграждане на финансова култура е да похарчите възможно най-малко за кола, която отговаря на вашите нужди“, пише той в публикация в блога си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...
Стрелецът от Мюнхен е австрийски гражданин, с корени от Босна и Х...
Глобиха в Италия шофьор от българска фирма, не е бил почивал от д...
Планират мащабен проект под Черно море, който може да влезе в екс...
Известна марка не може да продаде колите си, може да им се наложи...
Доктор и "Кетаминовата кралица" ще бъдат съдени за смъртта на Мат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).