Маймунската шарка може да бъде смъртоносна за деца

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:09 / 16.08.2024
1247
Първи случаи на маймунска шарка в Европа. Световната здравна организация обяви извънредна ситуация заради болестта. Повече от 14 хиляди са заразените през последните месеци, а над 500 вече са смъртните случаи.

"Винаги би могло да има място за притеснение, когато говорим за заболяване, което е заразно и лесно може да се разпространява. Засега знаем, че Mpox, който е предишният вариант, се разпространява от няколко  години. Но това, което се случва в Демократична Република Конго, показва, че един вирус, колкото има възможност да преминава от човек на човек, толкова той може да се променя и мутира, и да се адаптира към човешкия организъм", каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ това винаги крие рискове да стане по-смъртоносно.

"Предимно се предава по полов път. Това заболяване започва първоначално при контакт между човек и заразени животни, като в Централна Африка и Западна Африка това са мишевидни гризачи и примати. Вече след това започва масовото разпространение от човек на човек, което означава близки контакти между тези хора. По данни на НЦЗПБ от началото на годината има един регистриран случай на mpox в България", добави д-р Бацелова в ефира Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че има два вида ваксини.

"Първите симптоми са висока температура. Инкубационният период е между 5 и 21 дни, като средно най-често е между 6 и 13 дни от контакта. Другият симптом са увеличените лимфни възли, има и характерен обрив, който на снимка всеки може да го види. Той се характеризира с това, че обикновено започва от ръцете, след това се разпространява по тялото", поясни епидемиологът.

Д-р Христиана Бацелова добави, че боледуването може да протече от 2 до 4 седмици.

"По-тежко протича при децата, младите хора и бременните жени. Хората, родени преди 1970 година, имат поставена ваксина срещу вариола, която създава кръстосан имунитет и срещу mpox. Заради това и при тях заболяването не би трябвало да протича тежко. СЗО заяви, че епидемичният взрив в Конго се явява международна опасност. По-добре да бъдем подготвени", коментира още тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
16.08.2024 Мангъров: СЗО се опитва да ни вкара в същия филм като този с COVID, а производителите на ваксини точат лиги
16.08.2024 Bavarian Nordic поиска одобрение за ваксина срещу маймунска шарка за деца и юноши
15.08.2024 Нов вариант на Маймунска шарка е регистриран в Европа
18.06.2024 Какво представлява маймунската шарка?
18.06.2024 Няма риск от епидемия от маймунска шарка
17.06.2024 Потвърдиха случай на маймунска шарка у нас
Още новини от Международни новини:
Един от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Световна компания с близо 80-годишна история обяви неочакван фали...
Отново горя локомотив
Почина легендата Тото Скилачи
Проф. Чуков: За пръв път има такъв кибер пробив в "Хизбула"
Голяма компания развива първите в света ядрени реактори от четвър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).