Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лоша новина за любителите на шоколада: Сладкото изкушение поскъпва
Автор: Екип Burgas24.bg 19:55 / 17.03.2024Коментари (0)1916
©
Големите африкански заводи за какао в Кот д'Ивоар и Гана са спрели или намалили преработката, защото не могат да си позволят да купуват зърна, което означава, че цените на шоколада по света вероятно ще скочат, съобщи Ройтерс, позовавайки се на четири търговски източника.

Производителите на шоколад вече увеличиха цените за потребителите след три години на слаби реколти от какао, като се очаква да последва четвърта такава в двете страни, които произвеждат близо 60 процента от какаото в света.

Цените на какаото са се увеличили повече от два пъти през последната година, чупейки постоянно рекордите.

Производителите не могат да правят шоколад, използвайки сурово какао и разчитат на преработвателите да превърнат зърната в масло и течност, които впоследствие да бъдат преработени в шоколад. Но преработвателите твърдят, че не могат да си позволят да купуват зърната.

Във втория световен производител на какао - Гана, повечето от осемте завода, включително държавната "Кокоа просесинг къмпани" (Cocoa Processing Company - CPC), многократно спират работа за седмици от началото на сезона през октомври, според информация от два различни източника от индустрията.

Компанията заяви, че работи с около 20 процента от капацитета си поради недостиг на зърна.

Ръстът на цените разрушава отдавна установен механизъм за световна търговия с какао, чрез който фермерите продават зърна на местни дилъри, които ги продават на преработвателни предприятия или световни търговци.

След това тези търговци продават зърна или какаови продукти - масло, прах и какаова течност, на световни шоколадови гиганти като "Нестле" (Nestle), "Хърши" (Hershey) и "Монделийз" (Mondelez).

Производителите на шоколад вече вдигнаха цените. Магазините за търговия на дребно в САЩ са таксували с 11,6 на сто повече шоколадови продукти миналата година в сравнение с 2022 г., показват данни на фирмата за пазарни проучвания "Съркана" (Circana).

Международната организация по какаото (ICCO) очаква световното производство на какао да спадне с 10,9 на сто до 4,45 милиона метрични тона този сезон.

Смилането, което е мярка за търсенето, ще падне с 4,8 на сто до 4,78 милиона, тъй като преработвателите се борят да купуват зърна и доставят по-малко масло на по-висока цена на производителите на шоколад, което от своя страна повишава цените.

Несъответствието между търсенето и предлагането ще остави пазара с дефицит от 374 000 тона този сезон спрямо 74 000 тона през миналия сезон, според Международната организация по какаото.

Това означава, че преработвателите и шоколадовите фирми ще трябва да се възползват от запасите от какао, за да покрият напълно нуждите си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Напрежение след смъртта на бебе, издъхнало в линейка на път за болницата в Петрич! Бащата с шокиращ разказ за случилото се
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: