Кораб с опасни химикали бедства край бреговете на Египет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:12 / 12.12.2010
406
Италиански контейнеровоз с опасен товар на борда бедства край бреговете на Египет, съобщава италианската агенци АНСА. Корабът "Джоли Амаранто" е с 21 души екипаж, от които 16 италианци и 5 румънци. Той е дълъг 145 метра, в експлоатация е от 1977 г. и е с водоизместимост от 10 хиляди тона. "Джоли Амаранто" е потеглил от Генуа с 39 контейнера на борда.

В египетски териториални води в събота плавателният съд е попаднал на изключително неблагоприятни метеорологични условия - бурен вятър със скорост на поривите до 100 километра в час, вълни с височина 13-14 метра и ниска видимост. На моменти силното вълнение води до накланяне на кораба с 30-40 градуса в резултат, на което няколко контейнера вече са паднали в морето. Собственикът на кораба Стефано Месина заяви, че в контейнерите има бои, лакове смоли, спирт, химически субстанции, фармацевтични субстанции, корозивни и възпламеняеми течности. Засега няма опасност съдържанието на падналите контейнери да замърси водата. Има опасност обаче контейнерите да се ударят в корпуса на кораба и да го пробият. Плавателният съд за момента е неуправляем. Засега корабът не е пострадал и екипажът е добре, но е подал сигнал за бедствие. От Крит и от Александрия, в Египет към "Джоли Амаранто" са се отправили два влекача. Заради бурните води обаче спасителни операции за момента не могат да се проведат. Капитанът на кораба е поискал от от египетските власти разрешение екипажът да го напусне, за да не се стигне до човешки жертви. В италианското министерство на външните работи е създаден кризисен щаб и ситуацията с авариралия кораб се следи много внимателно.


Източник: в. "Черно море"

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Тази вила с 23 спални и 19 бани се продава за няколко десетки мил...
Всички играчи във войната в Украйна са в преходен период
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).