Комисия на бъдещето в парламента на Финландия вече 30 години

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:49 / 12.12.2023
606
От 30 години Финландия има Комисия за бъдещето в парламента си. Може би това е ключът за успеха на страната на световната сцена като една от най-визионерските държави и държавата с най-високи резултати от изпитите на PISA. Това коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Сирка Хайконен, която е представител на Финландия в Millennium Project, разказва за работата на тази комисия. Тя е създадена през 1993 г. "Комисията за бъдещето е уникална социална иновация, включваща членове на парламента от всички политически партии, не само от тези, които представляват правителството. Те обсъждат въпроси относно бъдещето на страната, какво е актуално, какво е несигурно, какво трябва да изучим. След това им се предоставя оценка на прогнозния отчет на правителството. Тези отчети на правителството също са част от процеса вече почти 30 години. На всеки четири години правителството съставя отчет с прогнози, който след това се предоставя на парламента. Комисията за бъдещето го оценява критично, поддържайки постоянен диалог между правителството и парламентарната комисия. Фокусът е върху определянето на това, което е най-добро за страната и е стратегически важно."

Тя отбелязва, че целият процес е отворен и позволява в него да се включат и външни участници, включително граждани. 

Доц. Мариана Тодорова разказа, че миналата година Финландия отправя покана към всички парламенти от целия свят за участие във форум, в който да сподели своя опит. България не е откликнала. Втора такава среща тази година се провежда в Уругвай, като в нея взимат участие 70 страни с над 700 участника. "Само част от тях имат подобни комисии или подразделения към институциите. Останалите просто са почерпили опит. България отново не е изпратила никого", отбеляза тя. 

Доц. Тодорова подчерта, че е необходимо да се начертаят много визии и стратегии в тази посока. 

"Виждаме, че непрекъснато се усеща това, че не се мисли отвъд мандата и всички политици планират за следващите две-три години, буквално "гасят пожари". Наистина за мен това е изключително важен орган, който трябва да се формира, просто защото ще набави  отговор на тези дефицити не само по отношение на технологиите и на изкуствения интелект, но и за климатични промени, за икономически модели, за нови социални парадигми", каза още тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Всички в Германия говорят за геройската постъпка на българин
Хванаха Алла Пугачова с антики за 20 милиона долара
Иво Инджев: Основна теза на агресорите е, че Украйна е марионетка...
Плитко земетресение удари Централна Турция
Скопие отсече: Няма да правим конституционни промени под българск...
Осъдиха българка в Лондон, правела се на лекарка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).