Китай и САЩ са обсъдили Тайван в рамките на "задълбочени" преговори по въпроса

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
12:03 / 12.12.2022
669
Китай описа срещата с американски пратеници, която включваше дискусии за Тайван, като "задълбочена и конструктивна“, знак, че Пекин и Вашингтон предприемат стъпки за охлаждане на напрежението, съобщава Bloomberg.

Заместник-министърът на външните работи Сие Фън се срещна с помощник-държавния секретар по въпросите на Източна Азия и Тихоокеанския регион Даниел Критенбринк и старши директора на Съвета за национална сигурност за Китай и Тайван Лаура Розенбергер в неделя и понеделник, съобщи говорителят на външното министерство Ван Венбин на редовен брифинг за пресата в Пекин.

Пратениците продължиха срещата между лидерите на двете нации миналия месец в Индонезия, заяви дипломатът, като отбеляза, че те са обсъдили "справяне с проблемите в двустранните отношения, включително тайванския въпрос, и укрепването на обмена и сътрудничеството на различни нива“.

Срещата в Бали между президента Си Дзинпин и президента Джо Байдън, която се проведе в кулоарите на срещата на върха на Г-20, доведе до възобновяване на сътрудничеството по въпроси като изменението на климата и продоволствената сигурност, поставяйки дъното на влошаващите се връзки след нарастване на напрежението поради посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Пекин отговори на това пътуване през август като прекрати сътрудничеството в някои области и с безпрецедентни военни учения, включващи изпращане на ракети над Тайван.

На въпрос дали американските дипломати са били поставени под карантина като част от посещението си в китайския град Ланфан, на около 50 километра югоизточно от Пекин, Ван отговори само, че "направихме уговорки в съответствие с нашата Covid политика“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
01.03.2024 Бивш американски дипломат призна, че е шпионирал за Куба в продължение на десетилетия
02.02.2024 Полицията в Индия освободи гълъб, заподозрян в шпионаж в полза на Китай
11.08.2023 Китайските власти обявиха, че са разкрили шпионин на ЦРУ
16.01.2023 Япония може да се превърне в "азиатска Украйна"
05.01.2023 Новият външен министър на Китай подчерта важността на отношенията със САЩ
30.12.2022 Китай назначава посланика си в САЩ за нов министър на външните работи
Още новини от Международни новини:
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...
Стрелецът от Мюнхен е австрийски гражданин, с корени от Босна и Х...
Глобиха в Италия шофьор от българска фирма, не е бил почивал от д...
Планират мащабен проект под Черно море, който може да влезе в екс...
Известна марка не може да продаде колите си, може да им се наложи...
Доктор и "Кетаминовата кралица" ще бъдат съдени за смъртта на Мат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).