Израел предложи "всеобхватно" споразумение за прекратяване на огъня 

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
23:06 / 31.05.2024
1341
Президентът на САЩ Джо Байдън призова бойците на ХАМАС да се съгласят с новото предложение на Израел за освобождаване на заложници в замяна на прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че това е най-добрият начин да се започне прекратяване на смъртоносния конфликт, предава France24.

Речта на Байдън идва, след като израелските военни заявиха, че са приключили операциите в източната част на Джабалия в северната част на Газа, след като са унищожили тунели и обекти за производство на оръжие.

Предложението на Израел включва: "пълно и цялостно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа, освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора, ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници", заяви Байдън в реч в Белия дом.

Трифазният план включва връщане на израелските заложници от Газа и възстановяване на гражданските райони.

Първата фаза на предложеното споразумение ще бъде прекратяване на огъня с продължителност шест седмици, по време на което Израел и ХАМАС ще преговарят за окончателно прекратяване на боевете в Газа, съобщи Байдън.

Ако преговорите отнемат повече от шест седмици, прекратяването на огъня ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо за постигане на споразумение, допълни той.

Втората фаза ще включва предаването на всички останали заложници на ХАМАС и изтеглянето на всички сили на Израел от Газа.

Последната фаза ще бъде свързана с "мащабен план за възстановяване", според президента на САЩ.

"Всички, които искат мир сега, трябва да надигнат глас и да работят за осъществяването му. Време е тази война да приключи", заяви Байдън по време на изненадващото обръщение.

Той призова и други официални лица в Израел да подкрепят предложението, като заяви, че ХАМАС вече не е в състояние да извърши ново нападение срещу израелци като това от 7 октомври.

Виж коментарите (0)

Още по темата (275):
29.08.2024 Дипломати: Не е реалистично да се говори за примирие в Ивицата Газа. Войната от 2006 година ще се повтори
29.07.2024 Външно с важно предупреждение за всички пътуващи за Близкия изток
28.07.2024 Ракетен удар на "Хизбула" уби най-малко 12 души, предимно деца: ИОС отговориха с бараж от ракети по цели в Южен Ливан
06.07.2024 AP: ХАМАС е дала предварително одобрение за примирие с Израел
26.06.2024 Прокуратурата обвини ливанеца-джихадист в призиви за война
22.06.2024 МВнР с предупреждение към българите
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение удари Румъния!
Българска енергийна фирма ремонтира втория по големина ТЕЦ в Косо...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...
Белият дом коментира стрелбата "в близост" до Доналд Тръмп
Още един опит за покушение срещу Тръмп
Циклонът "Борис" удари Европа, хиляди са без ток, тече масова ева...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).