Изкуствен интелект може да разпознава пациенти с висок риск от развиване на заболявания на сърцето

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:09 / 01.09.2024
1496
Изкуственият интелект може да подпомогне лекарите в идентифицирането на пациенти, които са предразположени към сърдечно-съдови заболявания. 

Учените в университета в Лийдс са успели да обучат изкуствен интелект, който да следи за здравните показатели на повече от 2 млн. души. Те нарекли машината Optimise, пише BBC. 

Проучванията им показали, че множество пациенти имат непоставени диагнози и не приемат медикаментите, които биха намалили риска от развиването на заболяванията. 

Лекари споделят, че предприемането на превантивни мерки е често много по-евтино, отколкото лечението на вече развило се заболяване. 

От сканираните над 2 млн. души, близо 400 хил. от тях се оказват с висок риск да развият заболяване на сърцето. Изкуственият интелект помогнал да установи, че 82 от високо рисковите пациенти са склонни да развият хронично заболяване на бъбреците. 

На повече от половината пациенти с високо кръвно налягане са били дадени лекарства за по-добро функциониране на сърдечно-съдовата система. Лекарите се надяват, че чрез подобни технологии ще се осигури по-добро превантивно лечение на пациентите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Огромните пожари в Португалия не стихват! Димът ще обхване част о...
Пореден скандал, в който Temu се забърква
Елена Йончева стигна до Йемен – помоли българските моряци от кора...
Един от най-популярните екзотични дестинации въвежда такса вход з...
Световна компания с близо 80-годишна история обяви неочакван фали...
Отново горя локомотив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).