Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Икономист: Когато контрагентите ти страдат, е много трудно ти да си добре. Какво означава, ако Германия изпадне в рецесия?
© Фокус
Доста от развитите икономики на Стария континент се намират в изключително предизвикателна ситуация. Двукратното понижаване на основния лихвен процент от Европейската централна банка е признание, че икономическата ситуация в реалната икономика е много неблагоприятна. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" икономистът Даниел Василев по повод проучване, което показва, че Германия е изправена пред умерена рецесия. Според анализатори през второто тримесечие германската икономика ще се свие с 0,1%. "Това означава, че изгледът пред целия ЕС може да е сериозно понижен - това са глобално свързани икономики и глобалният бизнес цикъл изобщо".

“Данните от растежа по тримесечие регистрират едно тримесечие на растеж, едно на спад. Основната причина за това е да не влязат в техническа рецесия и правителството да не излезе с новина, че Германия е в рецесия в момента. Проблемите пред Германия са свързани от една страна с лихвите, от друга с тоталното сриващия се имотен пазар в Германия. Реално няма нито един пазар, независимо на кой актив, който само да расте или само да пада.  Германия има сериозни структурни проблеми по отношение на квалификацията на труда, но и свързано с регулациите, с това колко скъпо е всъщност да се прави бизнес. Липсата на достатъчно квалифицирани хора и обременяващите регулации водят във времето до отлив на компании от Германия. Този отлив  се вижда изключително ясно в последните 4 години, когато масово компании са склонни да излязат от Германия, независимо в кой сектор са", поясни Даниел Василев.

Благодарение на тежките регулации и държавна намеса в големи части от Европа е много трудно и скъпо да се прави бизнес. "Преди няколко години Фон дер Лайен обсъждаше данък върху компании, които си изнасят производството. Този данък няма да спре износа на европейското производство, те ще намерят алтернативен начини да го изнесат. Всеки един данък се включва в цената на крайния продукт, който ние като потребители плащаме", добави икономистът.

По думите му има много фактори, които влияят на икономиката в Германия и повечето от тях не са от днес. "Тук трябва да се спомене и  логичното развитие на бизнес цикъла. Още през 2019 г. Германия беше на прага на стагнацията. След това се случиха безпрецедентни и парични и фискални политики - печатането на евро и поддържането на лихвените проценти на изключително ниски нива. Но реално не сме видели все още разиграването на класическия бизнес цикъл. Германия в момента или се намира в тиха рецесия, или съвсем скоро ще си изпадне в официална такава. И трябва да си дадем сметка какво означава за България това, за Европейския съюз и изобщо ЕС на глобалната  икономическа карта, предвид потенциалните динамики, които в недалечното бъдеще ще се разиграят като една класическа икономическа рецесия. Не съм съгласен с прогнозата за растежа на Германия, която беше ревизирана до спад от 0,2%. Ако тази прогноза се сбъдне Германия ще има две последователни години на икономически спад", подчерта икономистът.

“Европейският съюз е най-големият търговски партньор на България. Ако търсенето на стоки и услуги в ЕС спадне, а то спада, нашият износ също ще спадне. Никога не бяха разрешени проблемите с дълга на ниво ЕС, особено в някои държави. Но потенциално разиграване на още една дългова криза ще се отрази и на България. В общия сценарий, когато контрагентите ти страдат, е много трудно ти да си добре. Такъв сценарий с дългова криза може малко или много да се повтори. Кога точно във времето и с какъв магнитут ще се развие е друг въпрос. Има много буреносни облаци не само над Германия, но и над много икономики в ЕС, и тъй като ние сме свързани икономически с ЕС, шансовете това да ни се отрази неблагоприятно са си относително високи", заключи Даниел Василев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Купа на България сезон 2024/2025
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: