Хаити не може да поеме хуманитарната помощ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:09 / 15.01.2010
1184
Хаити се обърна с молба към САЩ да спрат доставките на помощи за пострадалите при земетресенията, тъй като летището в столицата на страната не се справя с въздушния поток. Властите на Хаити са отправили подобна молба и към други държави, съобщи БиБиСи.

Мащабните международни усилия за оказване подкрепа на пострадалите от земетресението в Хаити бяха възпрепятствани при доставката на спешната помощ и спасителните екипи в страната, където над 2 млн. души се нуждаят от незабавна помощ.

Задръствания и разрушени летищни писти, натоварен трафик в пристанищата и по пътищата блокираха доставките на помощ. Специалистите предупредиха, че може да минат дни преди хуманитарните операции да бъдат задвижени.

Хаитяните са направили блокади на пътищата с тела на загинали в столицата Порт-о-Пренс, за да протестират срещу забавянето на хуманитарната помощ, която още не е стигнала до тях.

Едно от най-важните неща, от които се нуждае Хаити в момента, е помощ за погребването на загиналите при земния трус и срутилите се сгради.

Хиляди хора остават затрупани под развалините след земетресението във вторник, а телата на жертвите се трупат по улиците. Оцелелите прекараха поредна трета нощ под открито небе в столицата Порт-о-Пренс.

По оценки на Червения кръст между 45 хил. и 50 хил. души са загинали в следствие на труса с магнитуд 7 по Рихтер. Президентът на Хаити Рене Превал съобщи, че 7 хил. души вече са погребани в общ гроб.

Опасност от епидемии и още повече жертви дебнат в Хаити, тъй като много от загиналите не са погребани. Не е ясно още колко лежат затрупани под развалините на сградите.

Междувременно САЩ пое управлението на столицата на Хаити Порт-о-Пренс, откъдето преминава повечето хуманитарна помощ след земетресението поради нанесени щети на пристанището.

Американският президент Барак Обама предложи огромна хуманитарна подкрепа, но предупреди, че ще бъде необходимо повече време докато доставките стигнат до хората в най-засегнатия район. Обама заедно с френския си колега Никола Саркози организират конференция съвместно с Бразилия и Канада. На конференцията ще бъде обсъден въпросът с възстановяването на Хаити от катастрофалното земетресение, съобщи президентът Саркози.

Земетресението с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер е регистрирано през нощта на 12 срещу 13 януари край бреговете на Хаити. Последвали са и няколко вторични труса.

Световната банка обяви, че отпуска допълнителни 100 млн. долара на Хаити за възстановяване след разрушителните трусове. От МВФ също обявиха, че имат готовност да отпуснат финансова помощ. ЕС ще отпусне помощ в размер на 3 милиона евро за Хаити.

Източник: news.bg

Виж коментарите (1)

Още по темата (17):
08.01.2011 Хаити ще отбележи годишнината от земетересението на 12 януари
11.03.2010 Събраха пари за Хаити на атрактивен футболен мач
09.03.2010 "Черноморец-Бургас" подкрепя кампанията за Хаити
03.03.2010 Магическото трио Балъков, Бобич, Елбер част от звездна селекция в помощ на Хаити
02.03.2010 Събират пари за Хаити в благотворителен мач с Балъков
19.02.2010 Бургаските червенокръстци с благотворителност за Хаити
Още новини от Международни новини:
Тази вила с 23 спални и 19 бани се продава за няколко десетки мил...
Всички играчи във войната в Украйна са в преходен период
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).