Генетици създадоха светещо куче

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
08:54 / 28.07.2011
1041
Учени от Южна Корея обявиха, че са създали светещо куче, използвайки техника на клониране, която би могла да бъде от полза при намирането на лечение за някои човешки заболявания като Алцхаймер и Паркинсън, съобщи "Ройтерс", като се позова на южнокорейската агенция "Йонхап".

Изследователски екип от Националния университет в Сеул обяви, че генно модифицираният женски зайчар на име Теджон, роден още през 2009 година, флуоресцира в зелено на ултравиолетова светлина, ако му се дава антибиотикът доксициклин.

Учените са завършили двегодишен експеримент и поясниха, че светенето може да бъде "включвано" и "изключвано" чрез добавяне или липса на антибиотика в храната на животното. "Създаването на Теджон отваря нови хоризонти, тъй като генът, вкаран да я направи флуоресцираща, може да бъде заменен от гените, отговорни за отключването на фатални за хората заболявания" - каза специалистът Лий-Бьонг Чун, цитиран от новинарската агенция. Той допълни, че кучето е създадено по технологията на трансфер на ядра от телесни клетки, която университетският екип използва още през 2005 година, за да създаде Снупи - първото в света клонирано куче.

Според учения, тъй като има 268 общи за хората и кучетата болести, създаването на изкуствени кучета с определени симптоми може да спомогне при лечението на заболявания, засягащи хората.

Описаното постижение, публикувано в международното списание "Дженезис", е отнело 4 години изследователска работа и е глътнало приблизително 3 милиона долара за създаването на кучето и за провеждането на необходимите тестове за потвърждение, уточни "Йонхап".


Виж коментарите (5)
Още новини от Международни новини:
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).