Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Френският посланик връчи отличие за литература на Георги Господинов
Автор: ИА Фокус 20:29 / 23.10.2024Коментари (0)351
©
На 23 октомври посланикът на Франция в България Жоел Мейер връчи отличието "Кавалер на Ордена за изкуство и литература" на известния писател Георги Господинов.

С този орден се награждават хора, които са се отличили с творчеството си в областта на изкуството и литературата, както и с приноса си за влиянието на изкуството и литературата във Франция и по света. Френският министър на културата удостои г-н Георги Господинов с това звание с решение от 4 юли 2024 г.

С това отличие Франция отдава почит на един изключителен български писател и европейски хуманист, чиито забележителни творби са спечелили много читатели във Франция и по света. Той несъмнено е важен съвременен автор за българската литература и за нейното разпространение на европейско и международно равнище.

Произведенията му са преведени на повече от двадесет и пет езика, включително на френски език. Неговите романи и книги, преведени на френски от г-жа Мари ВРИНА-НИКОЛОВ, професор по български език и литература във Франция, имат огромен успех във Франция и френскоговорящия свят, и то още след издаването на първия му роман "Естествен роман" през 1999 г. Литературният му стил понякога е сравняван с големи френски автори като Марсел Пруст и Артюр Рембо. Други негови творби, като "Физика на тъгата" и "Времеубежище" предизвикват въодушевление сред френските читатели, които виждат в тях път към Европа в нейната цялост и многообразие, както и покана да се обърнат към богатото литературно и художествено наследство на Централна и Източна Европа. В този смисъл името му се вписва в големия литературен атлас на бележитите писатели от този регион - от Иво Андрич до Милан Кундера, минавайки през Михаил Себастиан и Данило Киш.

С удостояването му със званието “Кавалер на изкуството и литературата“ Франция допринася за европейското и международно признание на огромния му талант, за който ярко свидетелстват множество престижни награди:

• 2016 г.: Награда на фондация "Ян Михалски" за "Физика на тъгата".

• 2021 г.: Premio Strega Europeo.

• 2023 г.: Награда "Константин Кацаров“ на Женевския университет.

• 2023 г.: Международна награда "Букър" за романа "Времеубежище".

Това признание намира израз и в отправените му многобройни покани за участие в големи литературни фестивали във Франция, като "Красивите чужденки“, посветен на българската литература през 2001 г., "Балканска пролет" в Долна Нормандия през 2006 и 2010 г. и тазгодишния престижен фестивал "Удивителни пътешественици".

С удостояването му със званието "Кавалер на изкуството и литературата" Франция се гордее, че отдава почит на един много голям европейски писател, който чрез своите изненадващи, изобретателни, забавни, нежни и хапливи романи, както и чрез своя постоянно нов и оригинален български език, умее да докосва своите български и европейски читатели, да въздейства на въображението им, да повдига въпроси, да ги кара да се замислят, да поражда силни чувства у тях и да ги смущава.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Процедурата за избор на нов главен прокурор
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Винетки 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: