До няколко седмици стартират първите интернет домейни на кирилица

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:03 / 25.10.2013
495
До няколко седмици ще се появят първите интернет домейни на кирилица и на арабската и на китайската азбука, предаде AFP, като се позова на американската неправителствена организация, която поддържа виртуалната мрежа. ICA№№ (Internet Corporation for Assigned №ames and №umbers) съобщава, че ще се появят нови имена на интернет домейни, идващи от всички краища на планетата.

"Това е най-важната промяна в интернет от неговото създаване", коментира Акрам Атала от ICANN.

Вече е дадено принципно одобрение за адреси, завършващи с китайската дума за "игра", арабската за "мрежа" и "сайт" и "онлайн" на кирилица. Очаква се бързо да бъдат одобрени и други възможни разширения. Над 30 държави са поискали свои специализирани означения.

Базираната в Калифорния ICANN се аргументира, че в резултат на все по-масовото използване на интернет от над 2 млрд. потребители, половината от които в Азия, издаването на нови имена на домейни става от първостепенно значение. Към този момент съществуват само 22 т. нар. домейни от първо ниво, повечето от които са на английски, например ".com", ".gov" или ".net". ICANN разглежда в момента около 1800 искания за нови домейн окончания, включително такива, означаващи имена на компании, определена дейност или стоки, като ".shop" или ".motos". Интернет гигантът Google е подал над 100 от тях - от ".google" през ".lol" до ".YouTube".

През 2010 г. на България бе отказано да получи домейна "бг", защото твърде много приличал на "br", което е за Бразилия.

Предложените четири варианта тогава бяха: "българия", "бгр", "бул" и "бя". Свои разширения обаче получиха Русия, Сърбия на кирилица, Египет и Саудитска Арабия - на арабски.

Година по-късно страната ни отново кандидатства за домейн, но по т. нар. дълга процедура на ICANN. Тогава от компанията съобщават, че са подадени заявки от 839 български фирми. Всяка една може да заявява до 50 домейна, но не става ясно колко са общо пожеланите домейни.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключена от Е...
Великобритания призова гражданите си да напуснат Ливан: Напрежени...
Нова "мистериозна заплаха" нападна Европа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).