Директорът на ЦРУ алармира, че "някои грешни решения" могат да доведат до по-нататъшна ескалация на конфликта в Близкия изток

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
10:41
316
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди в понеделник за възможността назряващите сблъсъци в Близкия изток да се разпространят в целия регион, въпреки че според него американската разузнавателна общност е преценила, че лидерите на Иран и Израел не търсят "тотален конфликт", предава CBS News.

"Изправени сме пред съвсем реалната опасност от по-нататъшна ескалация на конфликта в региона", заявява Бърнс по време на модерирана сесия с въпроси и отговори на годишната конференция за заплахите Cipher Brief в Сий Айлънд, Джорджия. Той твърди, че ръководството на Израел "много внимателно преценява" как да отговори на нападението с балистична ракета от страна на Иран миналата седмица, но предупреждава, че "грешни преценки" все още могат да доведат до непреднамерена ескалация.

"Близкият изток е място, където постоянно се случват сложни неща", отбелязва Бърнс.

Комбинацията от стабилен обмен на разузнавателна информация между САЩ и Израел и "силна" интегрирана противовъздушна отбрана позволиха да бъде разгромена мащабната ракетна атака от Иран на 1 октомври, отбелязва Бърнс. Атаката разкри някои "ограничения“ във военните възможности на Техеран, но според него "това не означава, че тези възможности все още не са доста мощни и са нещо, което не само Израел, но и САЩ трябва да приемат много сериозно".

Бившият високопоставен дипломат, който изиграключова роля в преговорите по ядреното споразумение от 2015 г., с което бяха наложени ограничения на иранската програма за обогатяване на уран, изтъква, че въпреки това агенцията му не е видяла индикации, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е решил да ускори усилията на страната си за производство на ядрено оръжие.

"Днес не виждаме доказателства, че върховният лидер е отменил решението, взето в края на 2003 г., за спиране на програмата за създаване на оръжие", заявява Бърнс. Той потвърждава обаче, че Иран е в "много по-близко положение" да създаде материал за една бомба, като времето за пробив сега е "една седмица или малко повече".

Говорейки една година след като бойци на ХАМС нахлуха в южната част на Израел, убивайки повече от 1200 израелци и отвличайки над 250 души, Бърнс, който през последната година водеше дипломатически преговори заедно с колеги от Катар, Египет и Израел, изразява надежда, че все още може да бъде сключено дипломатическо споразумение за прекратяване на огъня и за освобождаване на останалите заложници в Газа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (97):
08.10.2024 Иран отрича да е имало експлозии до ядрения реактор в Исфахан
07.10.2024 Червеният кръст: Бомбите трябва да спрат да падат! Хуманността трябва да надделее
07.10.2024 Бивш министър на външните работи: Войната в Близкия изток може да бъде предотвратена
07.10.2024 Експерт прогнозира постепенно поскъпване на бензина и дизела
05.10.2024 Експерт по сигурността: Ще стигнем до точката, в която под някаква форма ще трябва да въведем военно обучение
05.10.2024 Транспортният министър: Няма необходимост от евакуация на наши сънародници
Още новини от Международни новини:
Метеоролог се просълзи в ефир заради онова, което идва след 36 ча...
Мицкоски: Имаме проблем българите да бъдат вписани в Конституцият...
Двама българи изгоряха живи при тежка катастрофа в Турция
Иран отрича да е имало експлозии до ядрения реактор в Исфахан
Нетаняху свика спешна среща по сигурността, отложи планираната с ...
На връх годишнината от атаката на ХАМАС: Нов взрив близо до израе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).