България стана данъчен рай за румънци и гърци

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:35 / 03.07.2012
605
Инвеститори от Румъния все по-често прескачат в България, за да открият фирми. Миналата година броят на румънските компании, регистрирани в България, е нараснал с почти 50 на сто, съобщава сайтът "Зиаре". Румънците не са единствените, които се пренасочват към България - броят на гръцките фирми е скочил със 72%. Те са вече 3781, отбелязва сайтът.

Причините, които подтикват комшиите да завъртят бизнес у нас, са плоският данък, 20-процентният ДДС и таванът на осигурителните вноски, смята адвокатът Габриел Бириш, специализиран в данъчните въпроси.

"От фискална гледна точка те са много по-добре от нас, както по отношение на плоския данък, който в България е 10 процента, така и по отношение на ДДС, който е 20 процента, а още повече що се отнася до социалните осигуровки, които са 29 процента, с таван от 2000 лева", казва адвокатът.

"На практика, независимо каква заплата трябва да дадеш на един българин, не плащаш повече от 290 евро за социални вноски - общо за служител и работодател", отбелязва Бириш.

"Имат много по-ефективна данъчна администрация от нашата и са я преструктурирали с проекти, финансирани от Световната банка", добавя адвокатът.

За сравнение в Румъния плоският данък е 16 процента, а ставката на ДДС достигна 24 процента след повишаването й с 5 процентни пункта през лятото на 2010 г. Националната агенция за приходите (НАП) констатира неотдавна, че засиленият интерес на фирмите от Гърция и Румъния се дължи най-вече на по-ниската данъчно-осигурителна тежест у нас.

Гръцка фирма пък предложи на свои служители фиктивно да се регистрират в България, за да им плаща по-ниски заплати.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...
Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключена от Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).