Борба с незаконната сеч: Румъния ще плаща на собствениците на гори, за да не секат дървета

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:50 / 11.08.2023
1268
Европейската комисия одобри румънска схема на стойност 200 милиона евро (399.53 милиона лева) за компенсиране на собствениците на гори, които не секат дървета, пише европейската редакция на Politico.

Като част от схемата, която ще се прилага до края на 2027 г., помощта ще бъде предоставена на частни собственици на гори под формата на директни субсидии, са съобщили от Комисията.

"Целта на схемата е да спре и обърне тенденцията на загуба на биоразнообразие, да подобри екосистемните услуги и да запази местообитанията и ландшафта“, се посочва в изявление на Европейската комисия.

Румъния е подложена на натиск от ЕС да се бори с незаконната сеч, проблем, с който страната се бори от години.

През 2020 г. Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Румъния за това, че не е защитила горите от мрежата от защитени територии на ЕС "Натура 2000" и не е спряла незаконната сеч на дървета.

Последователните румънски правителства въведоха мерки за борба с незаконната сеч, включително задължителна система за наблюдение и специална служба на прокуратурата и полицията за организираната престъпност, свързана с дърводобива.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Всички в Германия говорят за геройската постъпка на българин
Хванаха Алла Пугачова с антики за 20 милиона долара
Иво Инджев: Основна теза на агресорите е, че Украйна е марионетка...
Плитко земетресение удари Централна Турция
Скопие отсече: Няма да правим конституционни промени под българск...
Осъдиха българка в Лондон, правела се на лекарка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).