Австрия пак поставя условия за Шенген

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:40 / 29.12.2023
933
Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер отново е повторил на 29 декември исканията си България и Румъния да приемат бежанци от Сирия и Афганистан и да има "видим напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", за да се включат двете страни във въздушния Шенген, пише румънската Obiectiv Tulcea.

Герхард Карнер подчертава, че въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени. "Това означава, че разполагането на военни по външните граници на Съюза ще бъде значително увеличено, особено в България, Турция, Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България".

Още на 10 декември Герхард Карнер формулира три условия за приемане на Румъния и България в Шенгенското въздушно пространство. Отмяната на контрола по сухопътните граници е тема на отделни дискусии.

1) По-нататъшно укрепване на защитата по външните граници на Европейския съюз. Присъствието на Фронтекс (гранична полиция на Европейския съюз - не) на българо-турската граница трябва да се увеличи поне тройно.

Освен това финансовата подкрепа за охраната на външните граници на България и Румъния трябваше да бъде увеличена "значително".

2) Засилен граничен контрол по сухопътните граници между България и Румъния, както и между Румъния и Унгария.

3) "Поемете отговорност за нелегално пристигналите в Австрия мигранти" е третото условие, формулирано от австрийското вътрешно министерство.

"Ако тези условия бъдат изпълнени, Австрия може да се съгласи да приеме Румъния и България  във въздушния Шенген", беше посочено от Виена.

Виж коментарите (0)

Още по темата (455):
31.08.2024 Унгария подкрепя пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген
08.07.2024 Ето колко точно милиона загуби има България заради забавянето на пълното й присъединяване към Шенген
27.06.2024 Вътрешният министър: Оптимист съм, че до края на годината България ще бъде приета в Шенген и по сухопътна граница
19.06.2024 Обещания към България и Румъния и слоган, вдъхновен от Тръмп: Унгария поема председателството на Съвета на ЕС
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова да влезе изцяло в
Шенген
22.05.2024 Тома Биков: Трябва спешно да бъдем приети в сухопътния Шенген
Още новини от Международни новини:
Силно земетресение удари Румъния!
Българска енергийна фирма ремонтира втория по големина ТЕЦ в Косо...
Властите арестуваха заподозрян във връзка със стрелбата в близост...
Белият дом коментира стрелбата "в близост" до Доналд Тръмп
Още един опит за покушение срещу Тръмп
Циклонът "Борис" удари Европа, хиляди са без ток, тече масова ева...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).