Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
98% от населението на Европа е изложено на нива на замърсяване на въздуха, аптеките призовават за "Единно здраве"
Автор: ИА Фокус 09:14 / 09.08.2024Коментари (0)1432
©
Концепцията на СЗО "Eдин свят - Едно здраве" – ключ към справяне с нарастващите заплахи

В контекста на глобалните климатични промени и нарастващите здравни заплахи, Инициативният комитет на магистър-фармацевтите в България организира ключова дискусия с експерти и общественици, посветена на концепцията "Един свят - Едно здраве" на Световната здравна организация (СЗО). На нея бяха разгледани взаимовръзките между човешкото здраве, околната среда и животинския, и растителен свят, както бяха дискутирани и реалностите у нас, произтичащи от високите нива на заразяване с инфекциозни болести, антибиотичната резистентност и високите нива на замърсен въздух.

"През последните седмици,  аптеки от сдружението забелязват увеличаване на броя пациенти с инфекциозни заболявания като ентероколити, салмонела, хепатит, ковид, както и споделят за зачестили случаи на хора с главоболие, дехидратация, замайване. Тези данни поставят отново въпроса за обединени усилия в решаването на въпросите с превенцията и контрола на зоонозните заболявания и замърсения въздух. Ние от ИКМФ организирахме работна среща с цел  фокусиране на обществото  върху създаването на рамка и политики, които да  колаборират  данните от  ветеринари, лекари, агенции, академични среди, за да се състави общ център за превенция и мониторинг, да се направи календар със събития, осведомяващи заинтересованите за евентуалните опасности, както и единен здравен бюлетин за превенция“, заяви председателят на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите Аделина Любенова. 

Тя поясни, че важна е и темата за замърсения въздух. Според проучване, 98% от населението на Европа е изложено на нива на замърсяване на въздуха, надвишаващи стандартите на СЗО. Това създава значителни здравни рискове, които изискват координирани усилия за смекчаване.

Другата критична тема е тази с антибиотичната резистентност – дискусията беше върху данните от 2022 година - обобщаващ доклад за националните планове за действие "Едно здраве“ срещу антимикробната резистентност и че в България няма план.

Българските фармацевти играят критична роля в повишаване на здравната култура  на обществото и в контрол на употребата на антибиотици.

На дискусията се направи извод, че подходът "Едно здраве“ акцентира върху интеграцията на различни дисциплини и сектори за справяне със здравни кризи. Аптеките могат да бъдат интегрирани в този процес, предлагайки превенция и консултация за населението.

Световната здравна организация вече шест десетилетия работи върху концепцията за "Едно здраве“, която отчита, че здравето на хората е свързано със здравето на животните и околната среда.

“Време е за интердисциплинарни подходи и по-тясно сътрудничество между фармацевти, лекари, еколози и ветеринарни специалисти, за да се преодолеят съвременните здравни предизвикателства“, коментира Аделина Любенова.

В дискусията участие взе и бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести акад. Богдан Петрунов.

"Идеята за единно здраве е нещо много смислено. Човекът не е отделна единица в екологичния свят. Той живее в растителен и животински свят, в екологична система, в определен въздух и определена вода. Тук идеята е да се интегрират всички тези среди, в които живее човекът, за да има едно качествено здраве. По тази причина идеята "One health“ е много добре регламентирана и Световната здравна организация е приела документи в това отношение. Ние имаме необходимост от едно такова интегрално разглеждане на човешкото здраве. Този комплексен подход е много важен.“, коментира акад. Богдан Петрунов.

Участие взеха и студенти.

"Концепцията "Едно здраве“ е нещо много хубаво и всеки може да види позитивните черти“, заяви по време на срещата Георги Здравков – бакалавър  по биохимично инженерство и студент по  здравни политики в Имперски колеж в Лондон. Той подчерта, че популяризирането на подходът "Единно здраве“ в развитите страни е факт и дори се посочва като ноу хау, което СЗО промотира за  превенция на заразните болести.

"Чрез системата "Едно здраве“ ще може едновременно здравните власти, заедно с организациите на лекарите, фармацевтите и ветеринарите, да изработят  протокол на действие при епидемична и пандемична ситуация.“, коментира Олга Кондратиева, която е собственик на аптека и магистър-фармацевт с над 35-годишна практика.

Тя припомни, че при началото на ковид пандемията масовото изписване и пиене на антибиотици се е случило заради липсата на една такава система и протокол на действие, който съществува в другите държави от дълги години.

"Искаме това, което се случва в развитите страни в Европа, да се случи и в България- чиста вода, чиста храна , чист въздъх“, каза в заключение председателят на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България Аделина Любенова. Тя каза още, че следващата седмица решенията ще бъдат презентирани пред Комисия по здравеопазване и Комисия по околна среда в Народното събрание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Рокади в ДПС
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: