10 % от населението на ЕС - безработно

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:48 / 17.10.2011
381
Почти 23 милиона европейци - близо 10 % от населението на ЕС - са безработни. 5,5 млн. работни места са закрити в Европа през последните две години. Икономическата и финансова криза изтри постигнатия от Европа напредък.

Това съобщи Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България на конференция на тема "Демографски предизвикателства и пазарът на труда в контекста на Стратегия "Европа 2020".

В разгара на кризата растежът на БВП в Европа е спаднал на минус 4,3 %. Равнището на безработица е стигнало 9,6 % през 2010 г. - нива от 90-те години на миналия век. Кризата е обострила спешната необходимост от реформи на пазара на труда. Младежката безработица е достигнала ниво над 20 %. Безработицата е засегнала особено тежко лицата с ниско или без образование, както и уязвимите групи от етническите малцинства.

"Именно това дава основание да се предприемат координирани действия на европейско равнище, внедряване на добри практики и засилена обща европейска политика, като се има предвид взаимообвързаността на европейските икономики от една срана и стремежа на Европа да засилва ролята си на световната сцена", каза Златанова.

Ниската раждаемост ще доведе до намаляване на работната сила в ЕС с около 12 % през 2030 г. в сравнение с 2009 г. Паралелно с това делът на населението над 65 години ще нарасне от 12,5 % до близо 18 % през 2060 г. "Това значително ще увеличи тежестта на осигурителните и пенсионни системи в ЕС", каза Златанова.

Тя се спря на една от инициативите на "Стратегията "Европа 2020", която засяга пазара на труда, качеството на работните места, възможностите за създаване на нови работни места. Програмата определя 13 специфични насоки, като основната цел е моделът на гъвкавост да се подсили и адаптира към новите социалноикономически условия.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
България попадна в "черен" списък на Русия
23-годишен българин загина в тежка катастрофа край Рим
Четирима убити и десетки ранени при масова стрелба в Алабама
Русия постави България в списъка си с държави, които налагат дест...
Започна ранното гласуване на тазгодишните президентски избори в С...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).