ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли защо морската вода е солена? | ||||||
| ||||||
Процесът започва, когато въглеродната киселина, присъстваща в дъждовната вода, влезе в контакт със скалите. Това химическо съединение, което се получава от смесването на въглероден диоксид във въздуха с вода, има способността да разяжда скалите, върху които пада. Получените йони се отлагат в реките и по-късно се озовават в моретата и океаните, произвеждайки характерната за тях соленост. В допълнение към това отлагане на ерозирали скали, други вторични явления допринасят за солеността на морската вода: изпаряване на водата, вулканични изригвания, топене на лед и хидротермални отвори. Какъв е химическият състав на солта в морската вода? Солта от морска вода съдържа повече от 80 от 118-те елемента на периодичната таблица, което я прави отличен минерален източник за човешкото тяло. В нея можете да намерите: * хлор, натрий, магнезий, калий, бром, калций, бор, стронций и флуор * микроелементи като желязо, манган, мед, йод, силиций и фосфор * зоопланктон и фитопланктон. Еднакво солени ли са всички морета? Степента на соленост на морето зависи от неговата географска ширина. В по-студените райони като Северния ледовит океан концентрацията на сол е по-ниска в сравнение с тропическите райони като Карибско море, където концентрацията на сол е по-висока. Това се дължи на изпаряването на водата от слънчевата енергия. По същия начин в райони, където вали често, нивото на соленост е ниско, какъвто е случаят с Балтийско море. Там може да намерим области, където съставът е само 0,6% соленост. От друга страна, райони с по-нисък воден поток може да имат по-висока соленост, какъвто е случаят с Червено море. Каква е солеността на Мъртво море? Въпреки името си, Мъртво море не е море, а вътрешно езеро, тъй като няма брегова линия. Нивото му на соленост е 35%. Ето защо се нарича море. Намира се на границата между Йордания и Израел и е петият най-солен воден обект в света с дълбочина над 300 метра. Възможно ли е да се обезсоли морската вода? Обезсоляването е процес на получаване на питейна вода от солената вода. Основната цел на обезсоляването на морската вода е да отговори на нуждите от този ресурс на населението, което няма лесен достъп до прясна вода. Докато две трети от повърхността на Земята е вода, само 1% е подходяща за консумация от човека. Ето защо процесът на обезсоляване е необходим, за да се осигури този жизненоважен ресурс. Методът на обратната осмоза е най-широко прилаган в света за намаляване на нивата на сол във водата. Това се прави чрез поставяне на солена вода под налягане, за да се уловят разтворените солни частици в полупропусклива мембрана. Съществуват и други методи, сред които: * замразяване, при което водата се замразява и пулверизира, за да се образуват ледени кристали върху саламура, които след това се отделят, за да се получи прясна вода * дестилация, при която водата се нагрява до точката на изпаряване и след това се кондензира, за да се извлече прясна вода * мигновено изпарение, при което водата навлиза в камера като капчици, чието налягане на насищане е ниско; те се превръщат в пара, която кондензира, за да се получи обезсолена вода. |
Още по темата: | общо новини по темата: 1002 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/167 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 31.07.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Тя е пленила сърцето на Мартин от "Игри на волята"
12:29 / 08.11.2024
Тежка катастрофа с много пострадали в Бургаско
15:42 / 10.11.2024
Адвокати от цяла България й скочиха: Или извинение, или оставка!
16:27 / 08.11.2024
Едър чернокоп заля пазара в Бургас
15:45 / 10.11.2024
Почина наш голям хирург и учен
17:39 / 08.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета