Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли тези бабини рецепти срещу настинка?
©
С настъпването на студените месеци и рязката промяна на времето, все повече хора се сблъскват с настинки и грип. Тази сутрин осъмнахме с температури от 6 градуса, а в обедните часове очакваме живакът да стигне до 25. Както народът казва, това е "болно време". Вероятността да настинем е доста голяма. Българинът е подвластен на народната медицина, а във всеки дом си има "ритуал". Бабините рецепти са проверени и често бързо пресичат влошаването на здравето ни.

Обикновено симптомите на настинка включват запушен нос, кашлица, болки в гърлото, общо неразположение и понякога леко повишена температура. С разпознаването на тези признаци е важно, за да се предприемат необходимите мерки навреме.

Рецепти от народната медицина

Накисване на краката в топла вода с морска сол

Накисването на краката в леген с много топла вода и добавена морска сол е класическа практика в народната медицина. Тази процедура е известна с облекчаващия си ефект при настинки. Топлата вода помага за разширяване на кръвоносните съдове, което подобрява циркулацията, а морската сол има антисептични свойства, които допринасят за намаляване на възпалението. Тази процедура е особено полезна, когато настинките са в начален стадий.

Чай от липа

Липовите цветове са известни със своите потогонни свойства и помагат при настинка. Чаят от липа не само облекчава симптомите, но и укрепва имунната система. Липата е ефективно средство за облекчаване на кашлица и възпалено гърло.

Мед и лимон

Комбинацията от мед и лимон е класическа в народната медицина. Медът е естествен антибактериален агент, а лимонът е богат на витамин С, който е важен за укрепване на имунитета. Можете да смесите супена лъжица мед с сок от половин лимон и да добавите топла вода. Този натурален лек е отлично средство за облекчаване на симптомите на настинка и грип.

Чесън

Чесънът е мощен антимикробен агент и е известен с благотворното си действие при настинки. Може да се консумира суров, да се добавя в ястия или да се приготви чесново масло. Чесънът помага за борба с вирусите и укрепва имунната система.

Чай от бръшлян

Бръшлянът е известен със своите отхрачващи свойства и е полезен при кашлица. Можете да приготвите чай, като запарите 1-2 чаени лъжички изсушени листа от бръшлян в чаша вряла вода. Оставете да се запари за 10-15 минути, след което прецедете и пийте 2-3 пъти на ден. Този чай помага за облекчаване на симптомите на респираторни заболявания.

Компреси с ракия при възпалено гърло

Компресите с ракия са традиционен метод за облекчаване на болки в гърлото. За компреса накиснете парче плат в ракия и го наложете на гърлото. Увийте с найлон и след това с топъл шал. Дръжте компреса за около 30 минути. Ракията има дезинфекциращи свойства и помага за облекчаване на възпалението.

В допълнение към народните рецепти, е важно да се спазват превантивни мерки. Поддържането на хидратация, редовната физическа активност и балансираното хранене са ключови за предотвратяване на настинки. Важно е също така да се избягват стресови ситуации и да се отделя време за почивка и релаксация.



Още по темата: общо новини по темата: 6
03.10.2024 »
02.10.2024 »
02.10.2024 »
01.10.2024 »
30.09.2024 »
30.09.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Борба за влияние в Близкия Изток
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: