Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли кой е българският град в Италия?
Автор: Екип Burgas24.bg 20:54 / 23.08.2024Коментари (0)1356
©
Чували ли сте за град Челе ди Булгерия в Италия? А за планински масив Монте Булгeрия?

Монте Булгерия е малък планински масив в провинция Салерно, Южна Италия. Той е само на няколко километра от Средиземно море, а в подножието му се намира и китният град Челе де Булгерия.

Челе де Булгерия

Челе ди Булгерия всъщност е село в регион Кампания, провинция Салерно с население 1800 души. Смята се, че негови създатели са български заселници, обитавали тези земи през 6-ти век. Името на селото буквално означава “Българските килии" и идва от легендата, че тук е имало манастир с български монаси. Жителите на Челе де Булгерия се гордеят с произхода си. Някои местни фамилии носят името на България в корените си - Булгарини, Булгарели, Булгаро, Булгаручи.

Предполага се, че през 7-ми век хан Алцек стига до планината, която днес носи името Булгерия. Според някои учени първите българи са пристигнали в Италия с лангобардите (германско племе) през 568 г.

Кой е Алцек?

Алцек е най-малкият син на хан Кубрат и брат на хан Аспарух. Той няма никакви шансове да стане владетел, затова още към 665 г. тръгва на запад към Панония. Надява се да привлече на своя страна местните българи и да промени управлението в Аварския хаганат. Алцек е в обтегнати отношения с най-големия брат Баян, който поема престола.

Затова оставането на Алцек става невъзможно и той се заселва в земите на Лангобардското кралство. Следван е от българи, които са бежанци от Аварския хаганат, подложени на гонения във Франкската държава в Бавария, приели да се съюзят с лангобардите, които по това време воюват с византийците в Южна Италия.

Ето какво пише за Алцек франкският летописец Фредегар в историческите хроники:

“В това време българският воевода на име Алцеко, който бе напуснал своя народ неизвестно по кои причини, мирно достигнал до Италия и отишъл с цялата си войска при крал Гримуалд, като му обещавал, че ще му служи и ще живее в неговото царство. Гримуалд, като го изпратил при сина си Ромуалд в Беневент, заповядал на последния да определи местоживевища на Алцеко с неговия народ. Ромуалд го приел благосклонно и им назначил разпръснати места за поселение, които дотогава били пусти, а именно: Sepinum, Bovianum et Iserniam, и по други градове в своята територия, а самаго Алцеко, като изменил името на достойнството му, заповядал вместо вожд (воевода, dux) да се нарича gastaldius-управител.“

Алцек се установява в днешна Италия и получава титлата “гасталд" - управляващ административен окръг. Българите, които той води, се заселват в Селино, Бояно и Изерния в регион Болизе, Централна Италия. След разпадането на Римската империя, тези земи опустяват. Според Теофан Изповедник, преди да се заселят там, българите на Алцек преминават през Равена и Пентиполи.

Българската следа в Италия

През 1942 г. д-р Винценцо Д’Амико прави проучване за Алцек и българската следа в Италия. Той пише за заселване на българи в страната още през 5-ти век, когато Атила завзема територии в северната част на Апенинския полуостров. В Италия хан Алцек заема по-ниско място в йерархията от Ромуалд, но остава лидер на своите хора и постига военно и политическо покровителство, както и административна автономия. 

Българите на хан Алцек запазват своите религиозни традиции и по-късно приемат християнството под влияние на лангобардските, франкските и църковните феодали. След приемане на християнството, сред тях се разпространяват манихейството и богомилството, ереси, които са добре познати в България.

Паметник на хан Алцек в Челе ди Булгерия

През 2016 г. в италианското село Челе ди Булгерия е открит паметник на хан Алцек. Статуята е висока почти 3 м и се намира в самия център на селото. Идеята за паметника е подкрепена от местното население и тогавашния български посланик в Италия. Според инициаторите, величественият паметник трябва да напомня за общите корени на българския и италианския народ, пише .








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: