Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли, че по-голямата част от пресните филета върху лед в местния супермаркет са били предварително замразени?
Автор: Екип Burgas24.bg 13:40 / 21.10.2024Коментари (0)476
©
Мислите, че замразените храни са на второ място? Вярно е, че повечето ястия във фризера са пълни с натрий, а замразените десерти са забранени за диабетици. Но вярвате или не, има замразена храна, която всъщност може да помогне за справяне с диабета... риба!

Какви са плюсовете на замразената риба

Знаете ли, че по-голямата част от пресните филета върху лед в местния супермаркет са били предварително замразени? Повечето риби се замразяват веднага след като бъдат уловени и след това се изпращат замразени до супермаркетите. След това отделът за морски дарове размразява рибата и представя филетата красиво върху лед. Ако не попитате дали рибата е била замразявана преди това, вероятно никога няма да разберете.

Замразена или прясна, внимавайте с вида риба, която купувате. Ползите за здравето, могат да бъдат открити в уловената в природата риба. Ползите намаляват и потенциалните опасности за здравето се увеличават, когато изберете видове, отглеждани в развъдници.

Риба подходяща за диабетици

Рибата е отлично допълнение към всяка диета, но особено за тези, които работят за регулиране на кръвната захар. Сьомгата е особено фантастична по няколко причини. Невероятното съдържание на здравословни мазнини е чудесно начало. Това, което може би не знаете е, че хората са три пъти по-склонни да умрат от липса на здравословни мазнини, отколкото от прекомерен прием на наситени мазнини.

Ново изследване на Американската кардиологична асоциация показа, че замяната на нездравословни диетични мазнини със здравословни може да намали нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания толкова, колкото статините, отпускани с рецепта.

 

Диета, богата на здравословни мазнини, води до по-нисък холестерол, намален риск от сърдечна недостатъчност, намален риск от инсулт и по-ниско кръвно налягане. Добрите мазнини също намаляват риска от сърдечни заболявания, затлъстяване и усложнения от диабет тип II.

Според няколко проучвания не количеството мазнини, които ядете, влияе върху здравето, а видът мазнина. Изключително важно е да изберете правилните здравословни мазнини, за да се възползвате от тези ползи.

Мононенаситените и полиненаситените мазнини са две "добри“ мазнини. Омега-3 мастните киселини, открити в сьомгата, са идеални за здравето на сърцето, както и за по-добра работа на мозъка. Тези омега-3 мастни киселини поддържат мозъка ви да работи във върхова форма, подобрявайки познавателните способности, паметта и фокуса.

 

Сьомгата е пълна с витамини B6 и B12. Витамин B12 се използва от тялото за енергия. Витамин B6 е от съществено значение за производството на мелатонин, хормонът, който регулира циклите на сън и събуждане. Омега-3 мастните киселини също са свързани с подобряване на симптомите на разстройства на настроението.

Освен съдържанието на здравословни мазнини, месото на мазна риба като сьомга, риба тон и скумрия естествено съдържа витамин D. Според изследване по-високите нива на витамин D в кръвта са свързани с по-нисък риск от диабет тип II.

Изследователите предполагат, че рецепторите на витамин D в клетките може да са отговорни. Бета клетките на панкреаса имат рецептори за витамин D. Когато присъства витамин D, той стимулира тези рецептори и панкреасът произвежда повече инсулин. Колкото повече витамин D е на разположение за получаване на клетките, толкова по-добре панкреасът може да бъде стимулиран да произвежда инсулин.

Изследвания като това разкриват колко важен е витамин D за диабетиците. Витамин D, съдържащ се в мазната риба, може да помогне за поддържане на кръвната захар под контрол, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Катастрофи в България
Зима 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: