Земната ябълка е безценен дар от природата, но трябва да се консумира с мярка
Гулията, наричана още "йерусалимски артишок“ или "земна ябълка“, е нискокалоричен клубенов зеленчук, в който се съдържа цял коктейл от минерали, витамини, органични и незаменими киселини. Диетоложката д-р Анжела Давидян разказва за нея Гулията се консумира свежа и печена, добавя се към салати и смутита. Съчетава се добре с дюля, ряпа и свежи билки.
Препоръчителната доза от нея е около 150 грама на ден; по-големи количества може да провокират газове и диария. Може да се яде както сурова, така и след термична обработка. Ако се опържи, почти не се чувства разлика със сладките картофи.
Предотвратяване на диабет
Инулинът е естествен полизахарид, полимер на фруктозата. Под въздействието на киселините се разгражда на фруктоза и неголямо количество глюкоза. Не се усвоява от човешкия организъм. Особената стойност на земната ябълка се обяснява с високата концентрация именно на полизахарида инулин и на фибри от типа пектин – това я прави ценна за хора, страдащи от диабет тип 2.
Тя е в състояние леко да намали степента на кръвната захар, също и да заздрави кръвоносните съдове. Заедно с фибрите, инулинът инхибира усвояването на глюкозата от храната, което допринася за бавна промяна на нейното ниво в организма.
Повишаване на имунитета
Земната ябълка е качествен източник на витамин С, като при редовна консумация засилва съпротивляемостта на организма против възпаления и инфекции. Тъй като инулинът е пребиотик, той подхранва микробиотата, което от своя страна подобрява усвояването на витамини, укрепява отслабения имунитет и облекчава възпалителни усложнения в стомашно-чревния тракт.
Помощ при нарушения на жлъчния поток
Гулията може да бъде полезна и за хора с такова доста често срещано стомашно-чревно заболяване като жлъчна дискинезия. Чрез инулина проявява и мек жлъчкогонен ефект, когато жлъчният отток от черния дроб е нарушен. В такива случаи от нея се прави сок, като се настъргва на едро ренде, а сетне се изстисква. Сокът се пие преди хранене два пъти дневно по около 50 мл.
Нормализиране на чревната функция
При редовна консумация на гулия се увеличава количеството бифидобактерии в червата, които потискат патогенната (вредната) микрофлора. Заради високото съдържание на водоразтворими и диетични фибри от типа на пектина, честата консумация на земна ябълка има позитивен ефект върху червата, насърчава навременното им изпразване и облекчава запека.
Подмладяване на организма
Листата на земната ябълка представляват добър източник на антиокислители. Така се предпазват клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Яденето на храни, богати на антиокислители, спомага за поддържане на младостта и цялостното здраве на тялото, включително на мозъка, а също така ще служи като добро средство за предотвратяване на болестите на Алцхаймер и Паркинсон.
Странични ефекти
Въпреки цялата стойност на земната ябълка, тя има един главен недостатък. Обикновено причинява доста силен метеоризъм или повишено образуване на газове. За щастие има трикове, които ще ви помогнат да ограничите степента на метеоризъм, доколкото е възможно. За целта гулиите може да се изпичат във фурната; така инулинът се метаболизира във фруктоза и неприятните странични ефекти намаляват. Може да ползвате и подправки: кимион, карамфил, кориандър, чесън. Съдържащите се в тях етерични масла подобряват лечебните свойства на гулията и потискат проявите на метеоризъм.
Салата от земна ябълка
Професионалните готвачи най-често препоръчват гулиите да се използват за салати. Обикновено в настърган вид, но веднага салатата трябва да се полее с лимон, защото на въздух бързо потъмнява. После може да се добавят ябълки, моркови, масло – например слънчогледово (за предпочитане нерафинирано), тиквено, масло от авокадо, зехтин. Също чесън, подправки - и ще имате супер-салата, много здравословна, хрупкава и свежа на вкус, пише actualno.com.