Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Заснеха нова планета
Автор: Илиана Пенова 16:31 / 26.07.2024Коментари (0)1648
© JWST
JWST засне директно нова планета и това е доста завладяващ обект. Той обикаля около една от трите звезди в системата Epsilon Indi и тежи шест пъти масата на Юпитер. Този супер-Юпитер е 20 до 40 пъти по-далеч от своята звезда, отколкото Земята е от Слънцето – така че е много студено.

Също така не помага, че звездата, Eps Ind A, е оранжево джудже, по-малко и по-хладно от Слънцето. Планетата, Eps Ind Ab, има изчислена температура от около 0°C (32°F), много по-студена от изгарящите горещи Юпитери, които са се превърнали в обичайна характеристика на изследването на екзопланети. Наблюденията бяха възможни благодарение на наблюденията с JWST .

Тъй като системата е само на 12 светлинни години, тя беше идеална цел за директно заснемане. Проблемът тук е, че звездата би била твърде ярка, за да може планетата да бъде разкрита. Средният инфрачервен инструмент (MIRI) разполага с коронограф, инструмент за създаване на изкуствено затъмнение и за да ни позволи да забележим това, което иначе би било изгубено в блясъка. 

"Бяхме развълнувани, когато разбрахме, че сме заснели тази нова планета“, каза в изявление водещият автор Елизабет Матюс, изследовател в Института за астрономия Макс Планк (MPIA ) . "За наша изненада светлото петно, което се появи в нашите MIRI изображения, не съвпадна с позицията, която очаквахме за планетата. Предишни проучвания правилно идентифицираха планета в тази система, но подцениха масата и орбиталното разделение на този супер-Юпитеров газов гигант."

Местоположението на сигнала беше толкова изненадващо, че екипът трябваше да се увери, че това наистина е планетата. Сиянието на планетата, както се вижда от телескопа, е по-голямо от самата планета и беше важно те да не улавят светлина от по-отдалечен фонов обект, пише iflscience.com.

"Винаги е трудно да бъдем сигурни, но от данните изглеждаше доста малко вероятно сигналът да идва от извънгалактичен фонов източник“, обясни Leindert Boogaard, друг учен от MPIA и съавтор на изследователската статия.

Въз основа на настоящите наблюдения планетата има въглеродни молекули в атмосферата си, като метан, въглероден диоксид и т.н. Или може да са облаци. Те ще знаят повече с последващи наблюдения на планетата с JWST.

"Следващата ни цел е да получим спектри, които ни предоставят подробен пръстов отпечатък за климатологията и химическия състав на планетата“, каза Томас Хенинг, почетен директор в MPIA, съ-PI на инструмента MIRI и съавтор на основната статия.

"В дългосрочен план се надяваме да наблюдаваме и други близки планетарни системи, за да търсим студени газови гиганти, които може да са успели да бъдат открити“, добави Матюс.

"Подобно проучване би послужило като основа за по-добро разбиране на това как се формират и развиват газовите планети"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: