ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо трябва да избягваме тези храни и напитки? | ||||||
| ||||||
Когато говорим за храната и напитките, които консумираме всеки ден, има някои продукти, които водят класацията по количество микропластмаса в съдържанието си. И това логично ни навежда на мисълта, че явно трябва да намалим тяхната консумация заради този нежелан "бонус", който получаваме - микроскопичните частички пластмаса, които достигат до всички органи и системи в тялото. Ето и кои са в топ 5. Бутилирана вода Отдавна мнозина я отричат, защото пластмасовите бутилки, в които я купуваме, отделят голямо количество микропластмаса, отиващо директно в тялото ни с всяка глътка. Според различни изследвания, частиците в едно шише достигат стотици хиляди. А голяма част от тях са нанопластмаса, която е толкова малка по размери, че безпроблемно навлиза в клетките и тъканите на организма, също както преминава бариерата между кръвта и мозъка. И колкото повече пъти отваряме и затваряме капачката на шишето, толкова повече пластмаса се отделя в него. Сол и захар Оказва се, че най-използваните подправки в кухнята са и най-вредни по отношение на съдържанието на микропластмаса. То се дължи най-вече на съхранението им в пластмасови контейнери, както и на опаковките им. Според едно изследване, всички видове сол съдържат голямо количество микропластмаса, а друго нарежда като първенец в тази категория хималайската. Ориз Вероятно често присъства в менюто ни, но надали сме се замисляли за тази скрита опасност, която носи. Учени от University of Queensland доказват, че в 100 грама ориз се съдържат 3-4 милиграма микропластмаса, която също поглъщаме. А в ориза, който се вари в пакетчета, количеството е двойно и тройно. Затова учените винаги съветват да го измиваме добре, преди да пристъпим към готвенето, предава Times of India.Чай в пакетчета Да, бързо и лесно е да си го приготвим, а и може да поддържаме голямо разнообразие от вкусове у дома. Но именно в пакетчето е проблема. Когато го потопим в горещата вода, то отделя микропластмаса, която отпиваме с всяка глътка от чая. От високата температура на напитката пък следва и още един негативен ефект - отделяне на вредни токсини от пластмасовите частици. Затова най-добре да залагаме на насипен чай, който да запарваме. Морски дарове Любими са ни, особено през летните месеци, но чистотата на водата в морета и океани поставя под голяма въпросителна безопасността на тяхната консумация. Отпадните води, както и голямото количество боклуци, изхвърлени във водоемите, води до замърсяване с микропластмаса, която се поглъща от морските обитатели и съответно от нас, когато влязат в ролята на наш деликатес. И няма някой вид, който да е по-малко засегнат от друг, затова е добре да редуцираме тяхната консумация, колкото и да са ни вкусни, пише lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
ВиК Бургас: Тук няма да има вода днес
05:00 / 13.11.2024
Спират водата на тези места днес в Бургас
09:24 / 12.11.2024
Инцидент на пешеходна пътека с момиченце от Айтос
17:09 / 12.11.2024
Меденруднишката батка в "Биг Брадър" пак счупи тъпомера
10:19 / 12.11.2024
Част от 2 жилищни комплекса в Бургас днес остават без вода
05:00 / 14.11.2024
Отлични новини за туризма в Бургаско
12:05 / 13.11.2024
Първи подробности за мегаакцията на АМ "Тракия"
15:47 / 12.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета