Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо косата посивява?
Автор: Екип Burgas24.bg 17:00 / 06.09.2024Коментари (0)1099
©
Посивяването на косата е естествен процес, който настъпва с напредването на възрастта и се дължи предимно на комбинацията от генетика, стареене и намаляване на производството на определени пигменти в космените фоликули. Разбирането на причините за посивяването на косата включва изследване на биологичните механизми, особено на ролята на меланина - пигмент, който определя цвета на косата, кожата и очите.

Меланинът се произвежда от специализирани клетки, наречени меланоцити, които се намират в космените фоликули. Съществуват два основни вида меланин: еумеланин, който е отговорен за черната и кафявата коса, и феомеланин, който придава на косата червен или жълт оттенък. Специфичната комбинация и концентрация на тези меланини определят цвета на косата на индивида. Меланоцитите инжектират меланин в кератина - протеина, който изгражда нишките на косата, като им придават цвят.

С напредването на възрастта активността на меланоцитите постепенно намалява. Този спад се дължи на няколко фактора, включително генетиката, влиянието на околната среда и естествения процес на стареене. Намалената активност на меланоцитите води до намаляване на производството на меланин, поради което новите кичури коса израстват с по-малко цвят и изглеждат сиви. В крайна сметка, когато производството на меланин се прекрати напълно, косата побелява.

Генетиката играе важна роля при определянето на момента, в който даден човек ще започне да посивява. Ако родителите или бабите и дядовците ви са посивели рано, има по-голяма вероятност и при вас да настъпи преждевременно посивяване. Учените са идентифицирали специфични гени, които влияят върху времето на посивяване. Например генът IRF4 е свързан с регулирането на производството и съхранението на меланин. Вариациите в този ген могат да повлияят на това колко рано или късно човек започва да забелязва сиви коси.

Оксидативен стрес и фактори, свързани с начина на живот

Друг фактор, допринасящ за посивяването на косата, е оксидативният стрес. Това се случва, когато има дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в организма, което води до увреждане на клетките. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките, включително меланоцитите. Факторите, които увеличават оксидативния стрес, включват тютюнопушене, неправилно хранене, замърсяване и прекомерно излагане на слънце. Когато меланоцитите са увредени от оксидативен стрес, способността им да произвеждат меланин намалява, което води до посивяване на косата, пише actualno.com. 

Някои здравословни състояния и хормонални промени също могат да допринесат за преждевременното посивяване на косата. Например автоимунни заболявания като витилиго могат да накарат имунната система да атакува меланоцитите, което води до депигментация на косата. Хормоналните промени, особено тези, свързани с функцията на щитовидната жлеза, също могат да повлияят на цвета на косата. Състояния като хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм могат да предизвикат промени в пигментацията на косата, което води до посивяване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: