Защо е толкова важно да следим холестерола и може ли високите стойности да се приемат за животозастрашаващи?

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
16:01
243
Редовното изследване на холестерола е важно за откриването на потенциални здравословни проблеми и за предотвратяване на сериозни усложнения.

Холестеролът е важен липид, който играе ключова роля в организма, като участва в синтеза на стероидни хормони, витамин D и жлъчни соли. Той се произвежда от черния дроб и се приема и чрез храната, основно от животински произход.

Холестеролът се разделя на два основни типа:

– "Лош" холестерол (LDL - липопротеин с ниска плътност):

Той транспортира холестерол от черния дроб до клетките. Високите нива на LDL могат да доведат до натрупване на мастни отлагания по стените на артериите, което увеличава риска от атеросклероза, инфаркти и инсулти.

– "Добър" холестерол (HDL - липопротеин с висока плътност):

HDL служи за транспортиране на холестерол от тъканите обратно в черния дроб, където той се разгражда и изхвърля от тялото. Високите нива на HDL са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания​.

Допълнително, в кръвта могат да присъстват и триглицериди, които също играят роля в сърдечно-съдовото здраве. Високите нива на триглицериди често са свързани с наднормено тегло и нездравословен начин на живот​.

Възможно е да изпаднем в паника, поглеждайки изследванията си. Обикновено в тях пише какви са стойностите при нас и какви са референтните граници. Винаги, когато излизаме от нормата е препоръчително да се посъветваме с лекар.

Нормални стойности на холестерола

Според специалистите, нормалните стойности на холестерола в кръвта са следните:

– Общ холестерол: по-малко от 5.2 mmol/L

–  LDL холестерол: по-малко от 3.0 mmol/L

–  HDL холестерол: 1.0 mmol/L и повече за мъже и 1.3 mmol/L и повече за жени

– Триглицериди: по-малко от 1.7 mmol/L​

Високият холестерол може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като:

– Атеросклероза

– Сърдечни заболявания

– Инфаркти и инсулти

– Чернодробни заболявания, особено при недостатъчно функциониращ черен дроб​

Специалистите съветват: Хората на възраст над 20 години трябва да изследват холестерола си на всеки 4-6 години, освен ако не са изложени на повишен риск (например, имат фамилна история на сърдечно-съдови заболявания, диабет или затлъстяване), в такъв случай прегледите трябва да се правят по-често​

За хора с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, изследванията трябва да се правят на всяка година или на всеки 3 години, в зависимост от препоръките на лекуващия лекар.

Съвети за поддържане на здравословни нива на холестерола

Хранене: Намалете консумацията на наситени мазнини и трансмазнини, които се намират в червеното месо, млечните продукти и преработените храни. Вместо това увеличете приема на здравословни мазнини, като зехтин и риба​.

Физическа активност: Редовните упражнения могат да помогнат за повишаване на HDL холестерола и намаляване на LDL холестерола. Препоръчват се поне 150 минути умерена физическа активност седмично /това са само два часа  и половина/​.

Отказ от тютюнопушене: Спирането на тютюнопушенето може да подобри нивата на HDL холестерола и да намали риска от сърдечни заболявания​.

Контрол на теглото: Поддържането на здравословно тегло е важно за контролиране на нивата на холестерола и триглицеридите​.

С поддържането на здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи можете да управлявате холестерола си и да предотвратите потенциални здравословни проблеми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ето как ще имате ароматен и зелен копър през цялата зима
Дъщерята на Стоянка Мутафова привлече вниманието
Семейството на Лиъм Пейн с изявление след смъртта му
Извънредна ситуация в "Биг Брадър"! Ще има рев и сълзи
Приятелката на Лиъм Пейн си е тръгнала от Аржентина няколко дни п...
Kaĸвo пpeдcтaвлявaт пpoбиoтицитe и ĸoгa ce пpиeмaт?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).