Защо диетолозите ни съветват да консумираме предимно храни и напитки, богати на протеини?
Повлияни от препоръките на диетолозите, все повече хора се стремят да консумират предимно храни и напитки, богати на протеини. И в това няма нищо лошо, разбира се.
Протеинът е основно хранително вещество, от което се нуждае тялото ни за редица функции. От създаването и възстановяването на клетки до подпомагането за изграждане на мускули, а също и съсирването на кръвта, и защитата на тялото от инфекции, организмът ни разчита да си набавяме редовно и достатъчно протеин.
Обикновено сме свикнали да залагаме на богати на протеини храни като месо, риба и млечни продукти. Но някои напитки, и то с напълно естествен произход, също могат да ни помогнат да си набавим препоръчителната доза от 46-56 грама протеин на ден.
Ето пет напитки, в които се съдържа дори повече протеин от едно голямо яйце (или впечатляващите шест грама).
Краве мляко
Освен това то е чудесен вариант, с който да задоволим нуждите на организма ни от протеини. Само в една чаша краве мляко се съдържат цели осем грама протеин.
Соево мляко
В една чаша соево мляко, особено обогатено, може да се съдържа приблизително същото количество протеин, колкото в едно яйце - или малко над шест грама. Подобно на кравето мляко, има и горе-долу същите количества калций, витамин D и витамин А.
Полезно е да знаем също, че като растителна напитка е подходящо за вегетарианци и вегани, хора с непоносимост към лактоза или алергия към мляко.
Кефир
Кефирът представлява ферментирала напитка с пробиотици, за които е широко известно, че подхранват червата ни с полезни бактерии и подпомагат храносмилането. Освен това са полезни и за здравето на сърцето ни.
Предимството на кефира пред млякото пък се крие зад по-голямото разнообразие от благоприятни за здравето ни микроорганизми, сред които са повече от 60 вида бактерии и дрожди. Съдържанието на протеини в тази напитка също не е за подценяване - в една чаша то се равнява на 8.8 грама.
Костен бульон
Азиатските култури често залагат на супи с костен бульон от пиле, говеждо, свинско или риба. По този начин си набавят и повече протеин.
В една чаша пилешки костен бульон например има около девет грама протеин. С него можем да обогатим различни супи, както и ястия със зърнени храни.
Много добре знаем, че млякото е източник на калций, както и на витамин D. Благодарение на тези две хранителни вещества, консумацията му може да подобри здравето на костите ни.
Смути
Да, протеиновите шейкове може и да са богати на протеини, но тъй като все пак говорим за естествени напитки, предпочитаме да си приготвим смути.
Можем да го направим с мляко по избор, а за да бъде по-засищащо да добавим и други съставки, като банан и любим вид тахан. Ако заложим на смути с кефир и горски плодове пък, си осигуряваме и добра доза фибри, пише Eating Well, цитиран от lifestyle.bg.