Защо да консумираме кора на диня?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:56 / 17.06.2024
2170
Отново дойде сезонът на дините и вкусните плодове ни изкушават с яркия си цвят и аромата си, още докато ги разрязваме. И най-вероятно след това отделените кори отиват директно на боклука. Но тук, оказва се, правим голяма грешка.

Чували сме, че е по-добре да ядем динята със семките, защото и в тях се съдържат полезни вещества, а и помагат на храносмилателната система. Е, кората на този летен плод също не е за подценяване и далеч не за изхвърляне.

За най-полезната част се смята месестата част, която е точно под кората. Тя е с високо съдържание на цитрулин. Това вещество се преобразува от тялото ни в аминокиселината аргинин, която подобрява кръвообращението и доставянето на кислород до мускулите, с което подпомага и тяхното развитие. 

Самите кори пък са с ниско съдържание на калории, но високо на фибри, витамин А, витамин В6, калий, магнезий, цинк и други важни микроелементи. И от това идват редицата ползи от тяхната консумация.

Защо да консумираме кората на динята

Консумацията на храни, богати на фибри, има благоприятен ефект върху храносмилателната система и перисталтиката. Освен това подпомага отслабването, защото фибрите ни засищат за по-дълго време и така избягваме често нездравословните междинни похапвания. Фибрите имат и още един положителен ефект - регулират холестерола и нивата на кръвна захар.

Поради свойствата на веществото циртулин, динята може да бъде наш верен помощник в тренировъчния режим, като ни помогне да видим по-бързо по-добрите резултати. Освен това консумацията й ни помага да сме добре хидратирани, което също е важно, ако спортуваме. 

Оказва се, че циртулинът може да подпомогне представянето на мъжете не само в залата, но и в леглото. Според различни изследвания, той действа като естествена алтернатива на виаграта, а освен ерекцията, подпомага и качеството на семенната течност.

Самите кори пък са с ниско съдържание на калории, но високо на фибри, витамин А, витамин В6, калий, магнезий, цинк и други важни микроелементи. И от това идват редицата ползи от тяхната консумация.

Защо да консумираме кората на динята

Консумацията на храни, богати на фибри, има благоприятен ефект върху храносмилателната система и перисталтиката. Освен това подпомага отслабването, защото фибрите ни засищат за по-дълго време и така избягваме често нездравословните междинни похапвания. Фибрите имат и още един положителен ефект - регулират холестерола и нивата на кръвна захар.

Поради свойствата на веществото циртулин, динята може да бъде наш верен помощник в тренировъчния режим, като ни помогне да видим по-бързо по-добрите резултати. Освен това консумацията й ни помага да сме добре хидратирани, което също е важно, ако спортуваме. 

Оказва се, че циртулинът може да подпомогне представянето на мъжете не само в залата, но и в леглото. Според различни изследвания, той действа като естествена алтернатива на виаграта, а освен ерекцията, подпомага и качеството на семенната течност.

Още една полза от цитрулина е, че се справя ефективно с контрола на кръвното налягане и може да овладее хипертонията, най-вече при хора с наднормено тегло, пише Healthline.

Как да консумираме кората на динята

Туршия: Тъй като динята е събрат на краставицата, може да си приготвим кората й по подобен начин, както правим кисели краставички. За целта я нарязваме на правоъгълни парчета като изрязваме най-външната зелена част и оставяме само бялата. Нареждаме в буркан, добавяме 1 с.л. сол, още толкова захар и 4 с.л. оцет. Заливаме с вода и запечатваме. След това слагаме за малко в тенджера на котлона, за да се заварят.

В смути и фрешове: Както може да си направим фреш от диня, така следващият път може да добавим и малко от бялата част на кората. По този начин няма да я усетим на вкус, но напитката ще има добавена стойност от полезни вещества. Същото важи и за редовното ни смути с различни съставки.

Желирани бонбони: Това е лесен начин да оползотворим кората на динята (но не и много нискокалоричен). Нарязваме бялата част на тънки лентички. В дълбок тиган разбъркваме добре 500 мл вода и 250 г захар. Добавяме парчетата и разбъркваме добре.

Оставяме да се варят на слаб огън около 40 минути. След това ги вадим и преместваме във фурната, където печем за два часа на най-ниската температура. Финалната стъпка е да ги оваляме в захар.

Стир Фрай: Кората на динята на вкус не се различава от повечето зеленчуци, затова може да я приготвим наравно с тях - например в дълбок тиган и в добра загрята мазнина, нарязана на тънки линии заедно с моркови и броколи. След това добавяме някой азиатски сос и допълваме ястието с варен ориз.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Предстои пълно лунно затъмнение до часове
Изританата от "Ергенът": Не знам как се сдържах
Ново изследване доказа нова вреда от микропластмасата
Новият епизод на "Бригада нов дом" ще просълзи зрителите
Ивет Лалова изненада всички
"Лебедово езеро" завладява сцената на Бургаската опера


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).