Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Засаждане на нарциси през есента - кога и как се прави
Автор: Екип Burgas24.bg 09:06 / 16.09.2024Коментари (0)536
©
Засаждането на нарциси обикновено се извръша през есента, защото ако ги засадите през пролетта, тогава цъфтежът им ще бъде година по-късно. Но за да се вкоренят цветята, те трябва да бъдат засадени навреме.

Есенното засаждане на нарциси е отлично решение, защото гарантира, че следващата пролет вашата цветна леха ще ви зарадва с ярки цъфтежи. Но кога и как точно трябва да се направи, пише Actualno.com. 

Как да засадите нарциси през есента?

Дори начинаещи градинари могат да се справят със засаждането на луковици на нарциси. А есенното засаждане включва няколко прости стъпки, при следването на които ще получите силни и здрави цветя през пролетта.

Пресаждане на нарциси - кога се прави

За да засадите нарциси през есента, трябва да изберете равно място на слънце или частична сянка, което ще бъде добре защитено от течение. И ако няма достатъчно слънце, тогава стъблата на цветето ще са слаби. Ароматът на растенията също ще стане много по-слаб, а силните пориви на вятъра могат да съкратят периода на цъфтеж.

Ето защо, когато избирате място за засаждане, трябва да вземете предвид и нивото на подземните води. Нарцисите не обичат излишната вода, а също така това може да доведе до гниене и гъбични заболявания.

Подготовка на луковиците

Дори ако знаете добре как да засадите правилно нарциси през есента, но купувате не много добри луковици, няма да можете да отгледате големи цветя от тях. Ето защо трябва да изберете висококачествен посадъчен материал. И преди засаждането също трябва да третирате посевния материал с фунгицид, така че растението да не е заразено.

Преди засаждането горният слой люспи се отстранява от луковицата. 

Подготовка на почвата

Нарцисите ще растат най-добре в глинеста почва. За подхранване можете да използвате торове с калий, азот и фосфор. Торовете трябва да се прилагат 2-3 месеца преди засаждането.

Засаждане на нарциси

Луковиците трябва да се поставят в дупката с дъното надолу, в противен случай дръжките ще бъдат извити и малки по размер. Разстоянието между дупките може да варира - от 7 до 20 сантиметра. Нарцисите трябва да се презасаждат веднъж на всеки 5-7 години, така че през есента е удобно да ги засадите в пластмасови кошници за засаждане. След засаждането на растението не е необходимо да се подхранва почвата, но може да се полива при необходимост – спира се, когато температурата падне до 5 – 7 градуса.

Дълбочината на дупката за засаждане нарциса трябва да бъде три пъти по-дълбока от височината на луковицата. Плиткото засаждане ще ви помогне да получите цветя много рано през пролетта, но нарцисите трябва да бъдат покрити по този начин през есента и зимата, дори в южните райони.

Кога да засадите нарциси през есента?

 

Времето за засаждане на луковиците зависи от времето и може да варира от средата на септември до ноември. Въпреки това, през септември нарцисите трябва да се засаждат само в северните райони, ако есента е студена. Препоръчително е да се засадят, когато температурата достигне приблизително 8 - 10 градуса.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: