Започват най-горещите дни от годината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:36 / 15.07.2010
1457
Според народните поверия Горещниците са най-топлите дни в годината. 15 юли - Чурлига (Чурута, Чюрука), 16 - Пърлига (Люта) и 17 юли Марига (Марина Огнена, Опална Марина). На същите дати християнството почита светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Маринам.

В различните краища на България тези дни носят различни имена: На места в Южна България пък дните не са три, а са цяла седмица до 20 юли. Хората я наричат Запалена неделя. Но във всички краища това са дни, в които не се захваща никаква работа. Не се ходи на полето да не се подпалят нивите, не се работи къщна работа и не се бара огнището, да не изгори къщата и добитъка. Дните се честват като празник на огъня и се изпълняват обреди срещу него.

В миналото: На първия ден се загасял огъня в огнището. Вярвало се, че огънят е свещен и с времето намаля магическите си свойства. За това трябва да се подновява веднъж годишно а именно на 17 юли.

Подновяването се извършвало от двама братя близнаци или носещи еднакви имена само двамата в селото. Събличали се голи и започвали да претриват клонки за да пламне огън. После цялото село го прескачало за здраве. Всеки си взимал огън и подновявал своя, в огнището на къщата.

По това какви са дните се гадаело каква ще е зимата. Колкото по-топло е на горещниците, толкова по-люта ще е тя. Молитвите по време на горешниците са за дъжд, но понякога се случва и да са за суша Дните се смятат за празник на всички, които боравят с огън - ковачи, железари, грънчари, хлебари. След горещниците започват "седянките" и сгледите.

Източник: Hera.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Народният театър "Иван Вазов" среща публиката със световното изку...
Цитиридис: Сам се прецаках
Експертиза посочва държал ли е пистолет Христо Шопов по време на ...
Галена ляга под ножа
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
На 79 звезда от култовата група АББА се ожени за 51-годишната си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).