Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Задържането на течности е сигнал, че нещо не функционира правилно в организма
Автор: Екип Burgas24.bg 13:26 / 27.10.2024Коментари (0)386
©
Задържането на вода, или едем, е състояние, при което тялото задържа прекомерно количество течности в тъканите. Това може да предизвика подуване в различни части на тялото, като най-често засегнати са краката, ръцете, глезените и лицето. Задържането на вода може да бъде временно или хронично, като причините за него варират от безобидни до сериозни здравословни проблеми. Важно е да се разбере, че задържането на течности е сигнал, че нещо не функционира правилно в организма, и затова е важно да се идентифицират причините за него.

Хранителни навици

Неправилните хранителни навици са една от основните причини за задържане на вода. Консумацията на прекомерно количество сол е водещ фактор. Солта съдържа натрий, който кара тялото да задържа вода, за да поддържа баланса на електролитите. Това често води до подуване в краката, лицето и ръцете. Освен това, недостатъчният прием на вода може да предизвика задържане на течности, тъй като тялото се опитва да съхрани наличната вода, когато усеща, че не получава достатъчно хидратация, пише Puls.bg.

Хормонални промени

Хормоналните промени, особено при жените, могат да бъдат причина за задържане на вода. По време на менструалния цикъл, преди менструация, нивата на хормона прогестерон спадат, което може да доведе до задържане на вода и подуване. Подобен ефект се наблюдава и по време на бременност, когато повишените нива на хормони водят до натрупване на течности в организма. Менопаузата също е свързана с хормонални промени, които могат да предизвикат задържане на вода.

Недостатъчна физическа активност

Продължителното седене или стоене на едно място може да предизвика задържане на течности, особено в долните крайници. Когато мускулите не се движат, те не успяват да подпомогнат циркулацията на кръвта и лимфната течност, което води до натрупване на течности в тъканите. Това често се случва при хора, които работят на бюро или пътуват дълго време в седнало положение. Липсата на физическа активност може също така да забави метаболизма, което допълнително затруднява отделянето на излишните течности.

Медицински състояния

Различни медицински състояния могат да доведат до задържане на вода. Сърдечна недостатъчност е едно от най-честите заболявания, свързани с едем. Когато сърцето не изпомпва кръвта ефективно, течностите се натрупват в тъканите, особено в долните крайници. Бъбречните заболявания също водят до задържане на вода, тъй като бъбреците не успяват да филтрират правилно течностите. Чернодробните заболявания, като цироза, могат да причинят натрупване на течности в коремната кухина, състояние, известно като асцит.

Лекарства

Някои лекарства могат да предизвикат задържане на вода като страничен ефект. Това включва лекарства за високо кръвно налягане, стероиди, както и противовъзпалителни лекарства (като нестероидни противовъзпалителни средства - НСПВС). Лекарствата, които влияят на хормоналния баланс, като контрацептивите и хормонозаместителната терапия, също могат да доведат до задържане на течности.

Дехидратация

Може да изглежда парадоксално, но недостатъчният прием на течности също може да доведе до задържане на вода. Когато организмът не получава достатъчно хидратация, той започва да задържа всяка налична течност, за да компенсира недостига. Това води до подуване и усещане за тежест в тялото. Освен това, когато човек е дехидратиран, концентрацията на сол в организма се повишава, което допълнително засилва задържането на вода.

Диетични недостатъци

Липсата на определени витамини и минерали в храненето може да допринесе за задържане на течности. Например, недостигът на магнезий и калий може да наруши баланса на течностите в организма. Калият помага на тялото да регулира нивата на натрий и насърчава отделянето на излишната вода. Храни, богати на калий, като банани, картофи и спанак, могат да помогнат за справяне със задържането на течности.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: