Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Забрани и обичаи на Петровден
Автор: Екип Burgas24.bg 22:27 / 28.06.2024Коментари (0)1163
©
Всяка година на 29 юни Православната църква чества деня на Светите апостоли Петър и Павел - празникът е известен още като Петровден.

На този ден се възпоменават апостолите Петър и Павел, първите проповедници на християнската вяра. Петър е бил най-близкият ученик на Исус Христос. На планината Тавор и той пръв е видял Преображение Господне. Той е първият, който провъзгласява Христос за Божи син.

След възкресението на Исус и възнесението му на небето, Петър започва да проповядва и става глава на първата християнска общност. По време на неговите проповеди многократно са се случвали големи чудеса. Свети Петър възкресявал мъртви, изцелявал слаби и болни и е служил като първи епископ на Рим в продължение на 25 години.

По време на гоненията, организирани от император Нерон, апостолът е заловен и хвърлен в затвора, а няколко дни по-късно е разпнат на обърнат кръст (с главата надолу).

Името на апостол Павел в света е Савел. Преди да приеме християнството, той е бил войнствен фарисей и е участвал в преследването на първите християни. Един ден той бил ослепен от ярка светлина и чул укорителния глас на Христос. След това видение започнал да се нарича Павел.

Пътувайки по Балканите и Мала Азия, той разпространявал християнството. В Йерусалим апостолът е заловен и изпратен в Рим, където е бил обезглавен.

Петровден: традиции и обичаи

Петровден е един от най-значимите християнски празници. Подготовката за него започва 2 седмици предварително със спазването на Петровски пост. Предния ден домакините почистват домовете си. На Петровден вярващите се молят на апостолите за изцеление от треска и треска.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на рая. Той отваря и затваря портите си. Бог поверява на апостола да пази райската градина. Апостол Павел може да контролира гръмотевиците, да изпраща градушка, наводнения и пожари на земята.

На Петровден момите подаряват на момците носни кърпи, бродирани със собствените им ръце - това се приема за знак, че момата е готова да се врече във вечна вярност на своя любим. На Петровден неомъжените момичета събират 12 билки от 12 ниви, слагат ги през нощта под възглавницата си, за да сънуват своя бъдещ съпруг. 

С отслужването на литургията се слага край на поста. На трапезата се поднася ястие от жертвен петел. В църквата се носят ябълки петровки и обредни хлябове, които се освещават по време на литургията и след това се раздават. Този обичай е задължително да се изпълнява от родителите, които имат починали деца. 

Празникът съвпада с жътвата и затова не е забранена полската работа, но тя трябва да се извършва само в първата част на деня.  На този ден имен ден празниват всички с имената Петър, Петранка, Павлета, Павлина, Павел, Петра, Камен, припомня .actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
49-ото Народно събрание
Изграждане на Национална детска болница в София
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: