За първи път учените успяха да видят в детайли движението на плазмата близо до черна дупка

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
22:22 / 21.09.2024
251
Благодарение на уникалните устройства на телескопа XRISM учените за първи път успяха да изучат в детайли структурата, движението и температурата на материала около свръхмасивна черна дупка и остатък от свръхнова, съобщи Европейската космическа агенция.

Проучването чрез рентгенови изображения и спектроскопия (XRISM) е стартирано през септември 2023 г. и сега учените за първи път оцениха работата му.

Телескопът се отличава сред останалите със способността си да проследява високоенергийните рентгенови лъчи, произвеждани от гигантски космически обекти като свръхмасивни черни дупки и свръхнови.

Устройството може да открива скоростите и температурите на плазмата и триизмерните структури на материала около черна дупка и свръхнова.

"Тези нови наблюдения предоставят важна информация за разбирането на това как черните дупки растат, за да погълнат заобикалящата ги материя, и предлагат нов поглед върху живота и смъртта на масивните звезди. Те демонстрират изключителните възможности на мисията за изследване на високоенергийната Вселена", споделя Матео Гуайнаци, учен по проекта XRISM.

Астрономите използват космически телескоп, за да наблюдават останките от свръхнова, наречена N132D, съобщава Space.com. Този космически обект се намира в галактика джудже, съседна на Млечния път - Големия Магеланов облак, който се намира на около 160 хил. светлинни години от Земята.

Този междузвезден "мехур" от плазма е остатък от материал от експлозията на голяма масивна звезда, станала около 3000 години преди обектът да бъде открит от XRISM.

Преди това учените смятаха, че отломките от свръхнова би трябвало да се движат равномерно навън под формата на сравнително проста сферична обвивка от плазма.

Наблюденията на XRISM показват, че отломките от свръхнова всъщност имат формата на питка.

Учените са изчислили, че този материал се движи навън със скорост приблизително 1200 км/сек. В същото време те се нагряват до температура от 10 милиарда градуса по Келвин.

Нагорещените железни атоми в материята се разпространяват навътре - явление, предположено по-рано от теоретиците, но все още не е регистрирано.

Освен това учените са анализирали свръхмасивна черна дупка в галактиката NGC 4151, която се намира на разстояние 62 милиона светлинни години от Земята.

Учените са успели да видят как космическият гигант, чиято маса е 30 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, поглъща материя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
03.09.2024 Астероид с размера на две футболни игрища се приближава до Земята
27.06.2024 SpaceX ще получи 843 милиона долара от НАСА, за да "унищожи" Международната космическа станция
15.06.2024 Мащабна слънчева буря удари Марс, НАСА засне "полярните сияния"
06.06.2024 CST-100 Starliner на Boeing успешно се скачи с МКС
15.05.2024 Откриха "супер пухкава" планета като от захарен памук, която е по-голяма от Юпитер
28.04.2024 Учени откриха "признаци на живот" на далечната планета K2-18b
Още новини от Любопитни новини:
Нова звездна сватба на хоризонта
Трите зодии, които ще останат под пари през октомври
Камелия: На мен ми изглеждаше като скеч между двамата. Нямаше да ...
Направо неузнаваем: Никога не сте виждали Геро толкова слаб и рус...
Покупката на ананас или маруля се приема за открита покана за фли...
Кои са храните с най-високо съдържание на протеин?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).