ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Яжте годжи бери! Наричат го "вълшебен плод на младостта" | ||||||
| ||||||
Годжи бери са богати на бета-каротин, който стимулира регенерирането на кожата. Тези плодове контролират нивата на кръвната захар. Плодът е полезен за хора, страдащи от диабет или инсулинова резистентност. Пресните годжи бери спомагат за контрола на отделянето на глюкоза в кръвта, което предотвратява резките промени в нивата на кръвната захар. Вкусните плодчета съдържат витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, монозахариди, ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли), каротеноиди, включително бета каротен, лутеин и много антиоксиданти. Богати са и на калций, калий, желязо, цинк, селен, рибофлавин, витамин С. В годжи бери се съдържат и много фитохимикали. Още древните китайци вярвали, че приема на годжи бери е полезен за половата система и повишава плодовитостта. Те имат високото съдържание на фибри, което може да способства свалянето на килограмите. Тяхната нискокалорична хранителна стойност ги прави идеален заместител на сушени плодове с високо съдържание на захар. Препоръчителният прием е от 20 до 50 грама на ден. Не е препоръчително да превишавате дневната доза. Освен, че засилват метаболизма, годжи бери снабдяват организма с фибри, които спомагат за регулиране на чувството за глад. Чрез редовната консумация на тази супер храна успешно се намаляват нивата на общия холестерол. Понижава се количеството на триглицеридите в кръвта. Едно от най-важните му качества е, че намаля концентрацията на т. нар. "лош" холестерол или LDL и увеличава съдържанието на "добрия" холестерол – HDL. Веществата, които се съдържат в годжи бери предпазват организма ни от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите, които съдържат, се включват в борбата на организма с оксидативния стрес. Желязото, съдържащо се в годжи бери, участва в кръвотворната функция и, също така, в синтеза на хемоглобин. Това прави вкусните плодчета полезни при анемия. Годжи бери съдържа веществото атропин. Поради това, прекомерният прием на екстракти от плода може да доведе до сухота в устата, гадене, повръщане, дезориентиране и замъглено зрение. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Тя е пленила сърцето на Мартин от "Игри на волята"
12:29 / 08.11.2024
Добрата новина: Дарители зарадваха 3 отделения в УМБАЛ Бургас
09:25 / 08.11.2024
Адвокати от цяла България й скочиха: Или извинение, или оставка!
16:27 / 08.11.2024
Почина наш голям хирург и учен
17:39 / 08.11.2024
Излезе седмичната прогноза за времето
11:37 / 08.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета