"Никой, никъде не прави като нас - боядисваме ги в четвъртък и ги ядем до другия четвъртък най-малко. Така не се прави, ще се разболеем от стомашно-чревно разстройство. Трябва да ги варим 13 минути, защото най-упорито се унищожават салмонелните бактерии, останалите могат и на 8-10 минути, но не трябва да рискуваме да остане и един бактериум коли, и да не е салмонелна бактерия. Можем да бъдем с най-баналната микрофлора останала в яйцата, която при 20 градуса стайна температура, ще се развие много бързо и микробиланите клетки ще нараснат на милиони и ще ни правят проблеми през следващите дни, ето защо яйцата се варят достатъчно дълго и се поднасят за 15 минути, след което отново се поставят в хладилника, докато трае празничният период", обясни тя пред Фокус.
"Относно козунаците, да не се напъваме да ги ядем до безкрай, те и без това тази година купешките са много семпли, от години тръгна проблемът с тях, защото те са един много скъп продукт, в който има много рецептурни съставки, ако е истински, но уви той ще бъде менте, някакъв подсладен, боядисан хляб с много Е-та, а тези Е-та могат да алергизират част от нас.
Някои деца ще станат по агресивни, по превъзбудени от Е-тата. Нека си купим малък козунак, за да докажем на производителите, че е крайно време да ни предлагат хубави сладкарски изделия, или просто ще купуваме все по-малко от тях", каза още проф. Байкова.
По отношение на месото, тя посъветва хората да гледат месата, които купуват да не са шарени, но ако това е факт, доколкото е възможно всеки трябва да маха видимите тлъстини, преди да започне термалната технологична обработка, и когато все пак не е успял да направим всичко това, след кулинарната обработка, е добре месото да се сложи на студено в хладилника и тогава да се изхвърли всичката лой директно.
Това е необходимо първо, за да нямат хората проблем с теглото, и второ да нямат проблеми с раздвижения холестерол, липидни показатели в кръвта, кръвна захар и храносмилателни проблеми.
Източник: агенция "Фокус"
Още по темата (59): | |