Ядката на тази храна напомня човешкия мозък и е известна със здравословните си свойства
Орехите са първата храна, набавяна от дърветата. Произхождат от Централна Азия, а след това са разпостранени в Европа и Америка. Sofia24.bg ще ви разкаже за тези ядки, които са известни със здравословните си свойства. Сред важните им хранителни съставки, които съдържат са омега-3 мастните киселини, етерични масла, антиоксиданти, витамини, минерали, протеини и фибри. Орехите са богати на полиненаситени мастни киселини. Те съдържат много малко въглехидрати.
Гръцката дума за орех означава "глава", защото ядката му напомня човешкия мозък. Затова лечителите са ги наричали "храна за мозъка". В наши дни специалистите смятат, че те спомагат за подобряване на паметта и познавателните функции на мозъка. Орехите не съдържат холестерол. Консумирането на орехи помага за регулиране нивото на холестерол в кръвта.
Те също така помагат за елиминирането на лошия дъх, за заздравяването на рани, полезни са за мозъка и успокояват леките възпаления в тялото. Орехите поддържат имунитета и притежават антиканцерогенни свойства. Това е заради съдържание на около 16 антиоксиданти фенола, витамин Е, както и елагова и галова киселини, и както вече споменахме - протеини и фибри.
Орехите са способни да регулират съня с помощта на мелатонина, който се съдържа в тях. Витамин Е, който също се съдържа в орехите дава на косата и ноктите здравословен блясък. Консумирането на орехи помага и на кожата.
Орехите помагат за намаляване нивата на няколко молекули, насърчаващи развитието на атеросклероза. Проучвания направени в Съединените щати показват, че ако консумирате редовно орехи, това ще помогне да се намалят нивата на холестерола достатъчно, за да се намали риска от коронарна болест на сърцето.