Вълшебната пилешка супа - с какво ни помага?
Приготвянето на пилешка супа за любимия човек, когато той е болен, е обичайна практика по света от векове. Днес поколения от почти всички култури се кълнат в ползите от пилешката супа.
Пилешката супа, използвана като терапия, може да се проследи до 60 г. от н.е. Пилешката супа произлиза от древен Китай.
В сезона на настинките и грипа, който е в разгара си, си струва да се запитаме: Има ли научна обосновка на убеждението, че тя помага? Или пилешката супа служи само като успокояващо плацебо, т.е. осигурява психологическа полза, докато сме болни, без действително да лекува?
Наясно съм, защо хората обожават да приготвят пилешка супа. Това, което придава на супата интересния и характерен вкус, е "умами" - един от петте основни вкуса, които различава човек, близко е до усещането за солено, вкусът има дълбоки японски традиции. Това коментира Колби Тиман, асистент по диетика и хранене в Университетът в Дейтън.
Подобрен апетит, по-добро храносмилане
Всичко това е логично, защото аминокиселините са градивните елементи на протеините, а аминокиселината глутамат се съдържа в храните с вкус умами. Не всички храни с умами вкус обаче са местни. Сиренето, гъбите и соевият сос също го притежават, обяснява диетологът. Изследванията показват, че вкусът, оказва се, е от решаващо значение за лечебните свойства на пилешката супа.
“Когато преглеждам пациенти със заболявания на горните дихателни пътища, забелязвам, че много от тях изведнъж започват да ядат по-малко или изобщо не ядат. Това е така, защото острите заболявания разпалват възпалителна реакция, която може да намали апетита. Това, че не ви се яде, означава, че е малко вероятно да си набавите необходимата храна, което едва ли е добро решение за здравето и имунната ви система. Ако не се храните, това би усложнило възстановяването ви", посочва Колби Тиман.
Доказателства сочат, че вкусът умами в пилешката супа може да помогне за повишаване на апетита. Участници в скорошно проучване твърдят, че са се почувствали по-гладни след първото си опитване на супа с добавен от изследователите умами вкус. Според други проучвания умами може да подобри усвояването на хранителните вещества. След като мозъкът ни усети умами чрез вкусовите рецептори на езика, тялото ни подготвя храносмилателния си тракт за по-лесно усвояване на протеините, обясняват учени.
Това може да намали стомашно-чревните симптоми, които много хора изпитват, когато са неразположени. Въпреки че повечето хора не свързват инфекциите на горните дихателни пътища със стомашно-чревни симптоми, изследвания при деца са установили, че грипният вирус засилва симптомите на коремна болка, гадене, повръщане и диария, обяснява Тиман.
Може да намали възпалението
Възпалението е част от естествената реакция на тялото към наранявания и заболявания. Възпаленията възниква, когато белите кръвни клетки мигрират към възпалената тъкан, за да подпомогнат заздравяването. Когато този възпалителен процес настъпи в горните дихателни пътища, той води до симптоми на настинка и грип, като запушен нос или хрема, кихане и кашляне. По-ниската активност на белите кръвни клетки в носните проходи може да намали възпалението. И интересното е, че изследванията показват, че пилешката супа всъщност може да намали броя на белите кръвни клетки, разпространяващи се във възпалените тъкани, посочва Тиман.
Ключови съставки
За да усетите наистина успокояващите и лечебни ефекти на пилешката супа, е важно да вземете предвид съставките на супата. Не всички пилешки супи притежават лечебни свойства. Например, ултрапреработените консервирани версии на пилешка супа нямат много от антиоксидантите, открити в домашно приготвеното ястие, казва диетологът, пише vesti.bg.
Дори топлината на пилешката супа може да помогне. Пиенето на течността и вдишването на изпаренията повишават температурата на дихателните пътища, което спомага за лекуването на секрета, който често придружава респираторни заболявания.
Билките и подправките, които понякога се използват в пилешката супа, като черен пипер и чесън, също лекуват секрета. Бульонът, който съдържа вода и електролити, помага при дехидратация.
“За да увеличите максимално ползите за здравето от пилешката супа, препоръчвам да си я приготвите у дома. Важно е да добавите моркови, целина, пресен чесън, билки и подправки", обяснява Колби Тиман.