Връхлита ни нечовешка жега

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:12 / 10.08.2024
1933
Следващите дни ще донесат засилваща се гореща вълна в Западна и Централна Европа, като температурите ще достигнат близо 40°C в много райони. Лятната жега ще се разпространи и в Англия в началото на следващата седмица.

Според прогнозите на глобалните метеорологични модели температурите в средата на август ще останат много над средните за Южна, Централна и Западна Европа. Най-аномалните горещини се очаква да продължат във Франция, Бенелюкс, Иберийския полуостров, Италия и Балканския полуостров.

Прогнозите са, че изгарящата жега ще се задържи в голяма част от континента поне още седмица или две.

След жежкия юли и август започна със значителна топлина и горещи вълни в южната половина на Европа и се разшири в части от Франция, Централна Европа и Балканския полуостров.

Температурите многократно се повишават до средата на 30-те градуса, близо до прага от 40°C. Части от Иберийския полуостров дори са над тази граница.

Докладвани са до +43°C в част от централните планински райони в Испания в петък, а още по-високи температури  - на юг в Мароко и Алжир.

Удивителните +43,7°C бяха регистрирани в Еркашидиа, Мароко, на 1100 м надморска височина

Ежедневните рекорди, които се развиват в Северозападна Африка, се дължат именно на продължаващата гореща вълна, която ще продължи до средата на август.

След неделя горещото време ще се разпространи на север над Франция, Обединеното кралство, Бенелюкс и Централна Европа през следващата седмица.

Какво е "горещ купол" и защо води до дълготрайни високи температури?

Т. нар. "Топлинният купол" обикновено е основната фонова характеристика, която причинява годишни интензивни горещи вълни. През лятото на 2023 г. имаше екстремни горещи вълни, които продължиха през септември и октомври. Имаше хиляди станции, чупещи рекорди, а температурните аномалии често бяха извън класациите. 

Подобни събития се случиха на Балканския полуостров и в Източна Европа до средата и края на юли тази година.

Освен това в глобален мащаб 21 юли постави нов световен рекорд за дневна температура на повърхността на земното кълбо. Беше 17,09°C, счупвайки стария рекорд с 0,01°C на 6 юли 2023 г.

Глобалните температури от януари до юли тази година надхвърлиха средните дългосрочни стойности. Тази аномалия е толкова значителна през последните 12 месеца, че диаграмата, предоставена от CopernicusEU, несъмнено говори сама за себе си. 

Heat Dome (Горещ купол) е функцията, която води до тези екстремни топлинни събития. Обикновено топлинният купол е основната и най-доминираща характеристика на летните метеорологични модели в Европа и Северна Америка. Все пак може да се случи и през есента, както преживяхме миналата година. Чуваме термина, когато се развият изключително високи и аномални температури, пише "24 часа". 

Виж коментарите (0)

Още по темата (984):
17.09.2024 Как бреговата ерозия накара плажовете на Испания да изчезнат
17.09.2024 Изнесоха последни данни за туризма в Бургаско
17.09.2024 Журналист: По морето след 31 август е пълна скръб!
16.09.2024 Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
15.09.2024 Ето какъв е трафикът по границите ни!
15.09.2024 Днес ни чака много дъжд
Още новини от Любопитни новини:
Приянка Чопра показа как да облечем оранжева рокля със стил
Сано: Не се припознавам в концепцията на новия сезон на "Под прик...
Избягвайте тези 4 храни на закуска
Венсан Касел ще става баща за четвърти път
Как да се справим с конденза по прозорците?
Шеметно начало на "Островът на 100-те гривни"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).