Вреден или не – истината за червения пипер?

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:39 / 14.12.2023
896
Червеният пипер е от семейство Картофови, близък роднина на картофа и домата. Той е изключително полезен, богат на витамин С, витамин А, манган, каротени и витамин Е. Тези витамини са едни от най-важните за поддържане на здрав организъм и тяло.

Пиперът, от който се прави червеният пипер, съдържа и големи количества минерали – фосфор, магнезий, калций и др. Червеният пипер е препоръчителна храна при диети, целящи отслабване или дори само запазване на теглото, както и за постигане на здравословен и балансиран начин на хранене.

Това се дължи на богатото му съдържание на фибри и минималният процент калории. В една супена лъжица от подправката се съдържат едва 17 калории и под 1 г мазнини. Манган от друга страна има способността бързо и безпроблемно да абсорбира мазнините.

Червеният пипер съдържа още и салицилати, които имат противовъзпалително и обезболяващо действие. Всичко това го прави много полезен при страдащите от артритни заболявания - ревматоидни или дегенеративни.

Лютият червен пипер от своя страна е богат на веществото капсацин, което придава лютият му вкус. Той има способността да повишава кръвоснабдяването на кожата, като оказва силен затоплящ ефект. Когато се консумират пресни чушки, затоплящият ефект е незначителен, тъй като съдържанието на капсаициноидите е ниско и те бързо се метаболизират в организма.

Единствената вреда, която се смята, че носи червеният пипер, е дело на лютия червен пипер. Предполага се, че лютото вреди на стомаха. Това обаче не е точно така, тъй като лютото може да се превърне в проблем, само ако имаме нарушена защита на стомаха и червата.

Пикантната храна създава стомашни проблеми, но лютият червен пипер има ползотворен ефект за предпазване от поява на стомашни язви. Пиперът има способността да убива бактериите в стомаха. Той кара клетките в него да секретират сокове, които го предпазват предпазват от язви.

Червеният пипер е сред най-разпространените и обичани подправки. Той неминуемо присъства на всяка трапеза. Ползите му са многобройни, а употребата - всестранна. Разбира се, запръжка с олио и червен пипер няма как да се счита за полезна за вашия организъм, припомнят от gotvach.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Защо да ядем телешко?
Мария Бакалова загуби близък човек
Зимните суперхрани, които покачват имунитета и дават енергия
Катедралата "Нотр Дам" е възстановена след големия пожар от 2019 ...
Любо Киров направи най-мащабната си продукция
Отиде си една от най-големите актриси на всички времена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).