ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Внимавайте с тези зеленчуци, в тях има най-много пестициди | ||||||
| ||||||
Зеленчуците, в който има най-много пестициди Препоръчително е да избягвате да купувате следните плодове и зеленчуци, които са най-изложени на висок риск от натрупване на пестициди, освен ако не са органични или отгледани в собствената ви градина: целина спанак домати чери домати краставици червен пипер Децата са особено податливи на вредното въздействие на пестицидите. Проучванията показват, че излагането на пестициди в ранна възраст може да бъде свързано с повишен риск от рак, намалена когнитивна функция и поведенчески проблеми, отбелязва изданието The Health Site. Избягването на консумацията на плодове и зеленчуци, които са най-изложени на пестициди, може значително да помогне за запазване на здравето. Шведски изследователи са документирали натрупването на инсектициди, фунгициди и регулатори на растежа на растенията в телата на деца и възрастни. Въпреки това, ако се избягва консумацията на третираните с пестициди зеленчуци само за две седмици, нивото на тези токсини в тялото може да спадне до незначителна стойност. Проучвания от 2008 г. показват, че много пестициди могат да бъдат невротоксини, които могат да имат отрицателен ефект върху мозъка на бозайниците, включително хората. Съществува и силна връзка между излагането на пестициди и болестта на Паркинсон, хронично неврологично заболяване. Глифозатът, който често се използва в селското стопанство, се счита за един от най-значимите замърсители на въздуха. Над 40% от подпочвените води в Европа са положителни за този пестицид, а изследванията го откриват дори в човешката урина и кърмата, съобщава още изданието. Пестицидите могат да попаднат в човешкото тяло и чрез консумация на животински продукти, които са консумирали храни, третирани с пестициди. В резултат на това пестицидите могат да причинят редица сериозни заболявания и отравяния. За да се намали количеството пестициди в храните, е необходимо те да се напръскат с разтвор на сода или лимонов сок. Ефективен начин за намаляване на количеството пестициди в храната е да я накиснете във вода с оцет. Пестицидите обаче могат да попаднат в човешкото тяло не само чрез храната, но и през дихателната система, което причинява затруднено дишане и увреждане на нервната система. Според проучвания от 10 000 до 20 000 хиляди души умират годишно в резултат на увреждане от пестициди. Основни симптоми на отравяне с пестициди са: замаяност обща слабост изпотяване тахикардия Хората, които работят и извършват обработки с пестициди, трябва да спазват мерките за безопасност: да носят защитни костюми, ръкавици, респиратори, маски, пише actialno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Община Бургас стартира важен проект
11:02 / 20.11.2024
Ужас! Намушкаха жена посред бял ден в Бургас!
16:52 / 20.11.2024
ОДМВР Бургас с важно съобщение за шофьорите
10:52 / 21.11.2024
Ще стане прекрасно в този бургаски парк
10:27 / 21.11.2024
Много сгафил шофьор сгащиха в Бургаско
11:53 / 20.11.2024
Важно! Затварят подземната улица!
13:26 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета