Вкусни лозови сармички с ориз
Има ли трапеза за Бъдни вечер без постни сармички? От зеле или лозови, българинът ги харесва и обича.
Ето една изпитана рецепта:
Почистете и обелете лука и го нарежете на дребно. Същото направете и с морковите.
Сгорещете олиото и задушете зеленчуците. Когато са готови добавете ориза, запържете за кратко, след което добавете вода.
Докато водата изври нарежете доматите от консерва на дребни кубчета и ги прибавете към плънката. След като водата изври ги добавете, заедно със сока и наситнения магданоз.
С така получената плънка напълнете и завийте всички листа и наредете в дълбока тенджера, в която предварително на дъното сте сложили няколко от лозовите листа.
Когато тенджерата се напълни, долейте вода, колкото да покрие сармите, покрийте с чиния с отвора надолу и варете сармите на слаб огън до пълна готовност!
Вкусните лозови сармички с ориз са чудни.
Необходимите продукти:
ориз - 500 г
лозови листа - 1 буркан
лук - 2 глави / стар/
моркови - 2 бр.
домати - 150 г от консерва
олио - 50 мл
сол - 2 ч.л.
черен пипер - 2 ч.л.
червен пипер - 2 ч.л.
чубрица - 2 щипки
магданоз - 1/2 връзка