В кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатата "Снежанка" например ни свързва с "Дзадзикито"

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
14:13 / 14.05.2024
2280
Три български салати се наредиха в първата десетка сред 100-те най-вкусни в света. Това показва класацията на един от най-популярните кулинарни пътеводители.

Българската "овчарска салата" се нареди на пето място и изпревари италианската "Капрезе" и ливанската "Фатуш". 

"Това е възможност да се говори за България по един положителен и вкусен начин. Овчарската салата всъщност е приятен баланс между протеин и зеленчуци. Аз се съмнявам, че някой овчар е правил салата и от там е дошло името. По-скоро е някакво хрумване на този, който я е измислил. Може би е надграждане на шопската салата. Интересното е, че тя е създадена да покаже на света, че това е градината на Европа. В този период българските градинари са изнесли занаята в Унгария", заяви доцентът от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН Десислава Димитрова.

Не е сигурно доколко продуктите в българската салата идват от България, изрази мнение гостът.

"Те са български изобретения, но в никакъв случай не бих ги нарекла традиционни, защото традицията е нещо с много повече давност. Другото, върху което си струва да се помисли, е какво има в чинията, когато говорим за българската овчарска салата и доколко продуктите в нея са български, защото в крайна сметка, ако доматите са от Турция, краставиците са от Гърция, тогава може би само магданозът ще е български", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя постави въпроса доколко българският потребител има възможността да опита роден продукт.

"В тази салата и в много от ястията, които се етикетират като традиционни, с българска гордост, всъщност в тях няма нищо българско. За съжаление на тази тема се обръща много малко внимание - доколко българският потребител има възможността да вкуси българския продукт. България се промотира като кулинарна дестинация, но това е особено понятие, защото каква българска храна се предлага на чужденците у нас и дали той наистина може да вкуси мястото, на което е попаднал", коментира гостът.

Балканите имат дълга история от взаимодействие в ястията, подчерта Димитрова.

"България се намира в един много миксиран район. Балканите имат история на взаимодействия. Бих се въздържала да говоря за български храни. Отново идва въпросът колко са български продуктите, но също много интересно е, че в кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатата "Снежанка" например ни свързва със салатата "Дзадзики" на нашите съседи гърците", добави тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Най-вкусната рецепта за козунак на конци за Великден
Нов развод в Холивуд? Бракът на Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъгла...
Веселин Маринов влиза в предаване на конкурентна телевизия
"Революционен момент": Учени откриха планета с ясни признаци на ж...
Българин, работил за Сам Олтман: Той не е добър човек
Ако имате мигрена, може и да развивате едно от тези алергични заб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).