Вижте кои плодове не бива да консумираме в големи количества

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:14 / 12.03.2025
253
Свикнали сме да определяме плодовете като изначално полезни, въпреки че неведнъж сме чували предупреждения за тези, които са с по-високо съдържание на фруктоза. Е, сега ученият от Harvard University Ник Норвиц отново ни обръща внимание на това кои са плодовете, с които трябва да внимаваме - особено ако обичаме да ги консумираме често.

По думите на учения, никоя крайност не е вярна - нито че плодовете са винаги полезни, нито че са вредни заради съдържанието си на захари. Той акцентира върху това, че различните плодове имат различни характеристики и влияят по различен начин на всеки организъм спрямо неговите особености.

Център на вниманието е именно фруктозата в плодовете, която се определя като потенциално вредна за метаболизма. Но, по думите на Норвиц, това зависи най-вече от начина, по който тялото ни я обработва. И смята, че всеки плод, който консумираме в разумни количества, може да ни е от полза.

Естествената фруктоза се абсорбира от храносмилателната система по различен начин от глюкозата. При нея не се изисква инсулин, който се освобождава от панкреаса, за да се усвои. Така фруктозата не води до моментален ефект върху нивата на кръвната захар.

Но все пак, приемът на твърде много фруктоза може да има негативен ефект върху метаболизма и дори да увеличи риска от развитието на рак, както твърди изследване от 2021 г. Освен това тя е високо реактивна и може да допринесе за формирането на вредни съединения с тялото, които да доведат до различни заболявания, както и да допринесат за стареенето на организма. Голямото количество фруктоза благоприятства и увеличаване на телесното тегло и количеството натрупани мазнини.

Като плод с най-високо съдържание на фруктоза се определя мангото - цели 30 грама. Други в тази категория са гроздето, динята и джакфрута. И ако прекаляваме с тях, може да се стигне до увреждане на тънките черва и черния дроб.

А към тези с малко фруктоза спадат горските и цитрусовите плодове, кивито, кокосът и авокадото. Независимо кой предпочитаме, препоръчителната доза е до две малки купички на ден, обяснява Daily Mail, цитиран от lifestyle. Горските плодове, в частност боровинките, както и авокадото, се определят като едни от най-полезните плодове, които може да консумираме. И отново не бива да забравяме, че количеството прави отровата - или вредата, в този случай.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Киноклас Бургас усилено работи по късометражния си филм
Необичайни хобита, които набират популярност у нас
Финдо - бащата на Йоана от "Ергенът" проговори
Българските храни, които пробиват в ЕС – родното производство на ...
Интроверт или екстроверт: Два свята, една реалност и никой от нас...
Това са едни от най-отровните растения и гъби у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).